A világ első ozmotikus erőművét adják át Norvégiában

A világ első ozmóziserőművét adják át kedden Norvégiában, az édes és sós víz keveredéséből energiát nyerő erőművet – amely egyelőre csak tesztelésre alkalmas – a trónörökös felesége, Mette-Marit hercegnő avatja fel.

Az erőmű beindításával a Statkraft norvég állami energiakonszern azt akarja nagy léptékben tesztelni, hogy milyen mennyiségben állítható elő energia az édes és sós víz találkozásánál kialakuló nyomásból. “Büszkék vagyunk arra, hogy olyan időkben, amikor az éghajlatváltozás egyre nagyobb kihívásokat jelent, és nő az igény a tisztább energia iránt, olyan megújuló energiaforrással tudunk előállni, amelyet még soha nem használtak” – mondta Bard Mikkelsen, a villamosipari vállalat vezetője.
Az egyelőre csak kísérleti erőmű Oslótól nem messze létesült, ahol az édes és a sós víz találkozik. A két különböző víz találkozásában rejlő hatások energiává alakításának ötlete már régen megfogalmazódott, a megvalósítás azonban csak most vált lehetővé. Az erőműben egy különleges, extrém finom membrán segítségével használják ki a nyomáskülönbséget, a turbinák ezt alakítják energiává.
A Statkraft reményei szerint 2015-től már kereskedelmi célú használatra is alkalmas lehet az erőmű. Egy nagyobb erőmű akár 10 ezer háztartást is elláthatna energiával – vélik norvég mérnökök. “Az ozmózissal nyert energia megújuló és tiszta forrás, ami globális léptékben akár 1600-1700 terawatt energiát képes termelni. Ez Kína 2002-es energiafelhasználásának felel meg” – magyarázta a Statkraft szóvivője.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.