A világ halállományának egyharmadát túlhalásszák

A WWF (Természetvédelmi Világalap) információi szerint a világ halállományának 32 százalékát túlhalásszák, további 53 százalékát pedig maximálisan kihasználják.

A Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetnek (FAO) a világ halászatára vonatkozó jelentése éles kritikát váltott ki a WWF-ből. “A halipar ezzel a fejlődéssel a fejlődő és gyorsan fejlődő országok lakosságának élelmiszerellátását és a tengerek egészségét teszi kockára” – fejtette ki Karoline Schacht, a WWF kutatója. A WWF információi szerint 2009-ben az emberek világszerte 17,2 kg halat fogyasztottak fejenként, a haltermelés pedig a világon elérte a 145 millió tonnát. Mindkét érték rekordmennyiségnek számít. A globális haltermelés 46 százaléka 2009-ben a haltenyészetekből származott. A WWF szerint viszont a nagyobb haszonnal kecsegtető, ugyanakkor a környezetet szennyező halfarmok és akvakultúrák tenyésztése helyett inkább a tengerekben lévő természetes állomány állapotának javítására kellene több energiát fordítani. Schacht szerint elsősorban az Európai Uniót mint a világ egyik legnagyobb halimportpiacát terheli nagy felelősség.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).