A világ harmadik legnagyobb naperőműve

Mianmar (régi nevén Burma) nem mindig büszkélkedhetett a legnagyobb hírnévvel, de a Thai-földi Green Earth Power társaság szándéknyilatkozatot írt alá az ország villamos energiaügyi minisztériumával egy 275 millió dollár értékű napelemes erőművének telepítéséről Minbu városában, közel a fővároshoz, Nay Pyi Tawhoz.

A 210 MW kapacitású napelemes erőművet a világ harmadik legnagyobb napenergia hasznosító üzemének tartják és 18 hónapon belül befejezik a telepítését. A fejlesztés három szakaszban történik – 50 MW, 70 MW és 90 MW -. A költségek 70 %-át hitelből fedezik, míg a fennmaradó részt saját tőkéből finanszírozzák, írja az energiacentrum.com. A Bangkok Post társaság és Green Earth Power elnöke, Paul Bernard Yang bejelentette, hogy 90 napon belül villamos energia értékesítési megállapodást ír alá a Minisztériummal.” Tárgyalásban vagyunk egy második szándéknyilatkozat előkészítéséről is, amelynek aláírására még ebben az évben sor kerülhet egy 200 MW kapacitású napelemes erőmű telepítését illetően” jelentette ki Yang.

A megújuló energia előre törése az egész világon újdonságnak számít és különösen, ha ilyen hatalmas méretű. Egy ilyen projekt vonzása csak fokozódik, ha figyelembe vesszük, hogy nemcsak Mianmar az egyike a tipikus országoknak, amelyek fejlesztik a megújuló energiaforrások használatát, hanem azért is, mivel jelenleg csupán az ország 26 %-a számára biztosított a villamos energia ellátás, míg a mezőgazdasági területeknek pedig csak 4%-a jut áramhoz.

„A naperőmű fejlesztése – és minden más megújuló energiaforrás- nemcsak azért lesz áldás a környezetnek, mert csökkentjük a függőségünket a fosszilis energiahordozóktól, hanem olcsóbbá és hatékonyabbá teszi az áramtermelés eszközeit a fosszilis tüzelőanyagokban szegény országokban is”- mondta az elnök.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.