A világ harmadik legnagyobb naperőműve

Mianmar (régi nevén Burma) nem mindig büszkélkedhetett a legnagyobb hírnévvel, de a Thai-földi Green Earth Power társaság szándéknyilatkozatot írt alá az ország villamos energiaügyi minisztériumával egy 275 millió dollár értékű napelemes erőművének telepítéséről Minbu városában, közel a fővároshoz, Nay Pyi Tawhoz.

A 210 MW kapacitású napelemes erőművet a világ harmadik legnagyobb napenergia hasznosító üzemének tartják és 18 hónapon belül befejezik a telepítését. A fejlesztés három szakaszban történik – 50 MW, 70 MW és 90 MW -. A költségek 70 %-át hitelből fedezik, míg a fennmaradó részt saját tőkéből finanszírozzák, írja az energiacentrum.com. A Bangkok Post társaság és Green Earth Power elnöke, Paul Bernard Yang bejelentette, hogy 90 napon belül villamos energia értékesítési megállapodást ír alá a Minisztériummal.” Tárgyalásban vagyunk egy második szándéknyilatkozat előkészítéséről is, amelynek aláírására még ebben az évben sor kerülhet egy 200 MW kapacitású napelemes erőmű telepítését illetően” jelentette ki Yang.

A megújuló energia előre törése az egész világon újdonságnak számít és különösen, ha ilyen hatalmas méretű. Egy ilyen projekt vonzása csak fokozódik, ha figyelembe vesszük, hogy nemcsak Mianmar az egyike a tipikus országoknak, amelyek fejlesztik a megújuló energiaforrások használatát, hanem azért is, mivel jelenleg csupán az ország 26 %-a számára biztosított a villamos energia ellátás, míg a mezőgazdasági területeknek pedig csak 4%-a jut áramhoz.

„A naperőmű fejlesztése – és minden más megújuló energiaforrás- nemcsak azért lesz áldás a környezetnek, mert csökkentjük a függőségünket a fosszilis energiahordozóktól, hanem olcsóbbá és hatékonyabbá teszi az áramtermelés eszközeit a fosszilis tüzelőanyagokban szegény országokban is”- mondta az elnök.

Ajánlott tartalom

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadást nyújt

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt. pénteken az MTI-vel .