A világ legjobb napelemes autója

Már 1987 óta rendezik meg a napelemes autók versenyét, amelyet idén egy Ericsson támogatta jármű nyert.

A World Solar Challenge nevű rendezvény helyszíne Ausztrália, ahol 3022 km-t kell megtenniük a napelemmel hajtott gépkocsiknak. Az induló csapatok nagy része általában egyetemekről érkezik, az idei nyertes pedig az Eindhoveni Műszaki Egyetem konstrukciója lett, amelyet az Ericsson is támogatott.

Maga a jármű a verseny során 76,73 km/h-s átlagsebességet ért el, mindezt pedig úgy, hogy a Cruiser Classban indult, amelynél nem egyszerűen a napelemes meghajtás a lényeg, hanem az is, hogy ezt négy emberrel együtt legyenek képesek kihasználni. Ami az Ericsson technológiai támogatását illeti, ez a Connected Traffic Cloud egy változatában öltött testet. Az eredeti CTC célja az, hogy az online autók számára biztosítsa az környezetükből a közlekedési helyzetre vonatkozó információkat, így ezzel segítheti a vezetőt és a navigációs rendszert is a legjobb útvonal megtalálásában. A napelemes autó esetében viszont nem a közlekedési szituációról érkeztek az adatok, hanem az időjárásról: hol várhatóak felhők, mikor merről süt a nap, és ezek, illetve a domborzat és az útirány figyelembevételével mi az az ideális útvonal, ahol a legtöbb napenergiát gyűjtheti magába az autó. Érdekes egyébként, hogy a nyertes autó nemcsak meglepően nagy, de meglepően komfortos is: ahogy a képen is látszik, a beltérben több elektromos fogyasztó is található, tehát nem takarékoskodtak túlzottan az energiával.

forrás: geeks.hu

Ajánlott tartalom

Az elvadult disznók okozta éves szén-dioxid-kibocsátás 1,1 millió autóéval is felérhet

A világszerte élő elvadult házi sertések számlájára évente annyi szén-dioxid kibocsátása írható, amennyi 1,1 millió autó emissziójával érhet fel - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport.