A világ legkisebb legyét fedezték fel

A világ eddigi legkisebb, mindössze 0,4 milliméteres legyét fedezték fel Thaiföldön. A parányi rovarról az Annals of the Entomological Society of America című szaklapban jelent meg tanulmány.

Az új faj, az Euryplatea nanaknihali a házilégynél tizenötször, a gyümölcslégynél pedig ötször kisebb – olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon. Az Euryplatea nanaknihali a púposlégyfélék (Phoridea) családjába tartozik, amely “lefejezi” a hangyákat. A Phoridae-család némely tagjainak lárvái ugyanis a hangyákban fejlődnek, és szabályosan felfalják a gazdarovar fejét. Az Egyesült Államokban a púposlégyfélék bizonyos fajait a tűzhangyák elleni védekezésre alkalmazzák. Brian Brown, a Los Angeles megyei Természettudományi Múzeum kutatója, a tanulmány szerzője szerint az Euryplatea nanaknihali parányi méretei sem jelentenek védelmet a hangyák számára. A légy lárvái nagy valószínűséggel a világ egyik legkisebb hangyafajában fejlődnek, amelynek feje nem haladja meg a 0,5 millimétert. “Sokáig azt feltételeztük, hogy a kisebb hangyafajokat nem fenyegetik a púposlégyfélék, hiszen fizikailag lehetetlen az 1-3 milliméteres legyeknek ilyen apró fejben kifejlődni. A jelek szerint azonban a legkisebb gazdahangyáknak is megvannak a maguk élősködői” – hangsúlyozta Brian Brown.

Ajánlott tartalom

Több ingatlan kerülhet eladásra januártól

A Duna House cégcsoport várakozása szerint 10-20 ezerrel több ingatlanpiaci adásvétel várható jövőre a januártól induló csok plusz hatására, a társaság közleménye szerint a konstrukció legnagyobb pozitívuma, hogy a lakáscélú támogatásnál a hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet, de még ennél kedvezőbb feltételeket is adhatnak a pénzintézetek a versenyhelyzet miatt.