A világ legnagyobb naperőműve készült el

A világ legnagyobb naperőműve épült fel egy kínai sivatagban

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Egy kínai áramszolgáltató június 3-án azt közölte, hogy a világ legnagyobb naperőművét csatlakoztatta a hálózathoz – számol be az Asian Financial. A létesítmény egy sivatagos területen, Hszincsiang tartomány északnyugati részén található. Noha ipari léptékű termelésre képes napelemparkok régóta léteznek, az elmúlt években elkezdtek kifejezetten gigantikus projektekbe kezdeni, amelyek nagy mennyiségű áramot képesek előállítani, potenciálisan egész városok energiaszükségletét fedezve. Az óriási naperőművek kiépítése igazán ott éri meg, ahol van elérhető, nem beépített földterület, illetve ahol kiugróan magas a napsütötte órák száma. Sivatagi régiók például tökéletesen megfelelnek az ilyen beruházásoknak. Hatalmas naperőműveket napjainkban többek között Indiában, az Egyesült Arab Emírségekben, az Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában és Ausztráliában találni. Afrika több országa igen ígéretes jelöltnek számít a telepítést illetően, ezért idővel itt is beindulhatnak ilyen projektek.

Kína a fotovoltaikus erőműveket tekintve az élen jár, több létesítmény is működik a területén. Az új, 5 gigawatt teljesítményű, 80 ezer hektáros napelempark a hszincsiangi tartományi főváros, Ürümcsi külterületén lépett működésbe. A létesítmény évente mintegy 6,09 milliárd kilowattóra villamos energiát fog termelni, ez elég lenne ahhoz, hogy Pápua Új-Guinea országát egy éven át ellássa energiával.

A két legnagyobb működő napelemes létesítmény korábban szintén Nyugat-Kínában volt, ezek a Longyuan Power Group Ningcsia Tenggeli-sivatagi napenergia-projektje, valamint a China Lüfa Qinghai New Energy Golmud Vutumeiren napenergia-komplexuma, mindkettő 3 gigawatt kapacitással bír. A nap- és szélerőforrásokban gazdag, gyéren lakott Hszincsiang az elmúlt időszakban a megújuló energián alapuló beruházások egyik gócpontjává vált. A régióban előállított áram nagy részét a távolba, a sűrűn lakott keleti partvidékre továbbítják, hogy kiszolgálják a jelentős helyi igényeket.

 

Ajánlott tartalom

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.