A világ legnagyobb sátra

A Foster and Partners által tervezett Khan Shatyr Entertainment Center-nek a megnyitója gyakori beszédtéma volt az építészek között.

Nem csak azért, mert ez a világ legnagyobb sátra, hanem mert Kazahsztán új fővárosában, Astana-ban található, amiről köztudott, hogy elég problémás környezet egy ilyen építmény felállítsához. 150 méter magas, sugara 200 méter, és 100 000 négyzetméter területű. Ez az ide egyik leglátványosabb projekt. Úgy lett építve, hogy Astana központi épülete legyen, és hogy kibírja a hatalmas hőmérsékletingadozásokat. A kinti hőmérséklet -35-től +35 Celsius fok is lehet, míg a benti hőmérséklet 15-30 fok között van. Az építkezés során természetesen figyeltek a környezetvédelmi szempontokra. Az épület remek hely a kikapcsolódásra, ugyanis található benne egy pláza, egy mozi, egy vízipark, és néhány étkező is. A Khan Shatyr Center lehet a szimbóluma az országnak, mely mostanában tör ki a zárkózottságából, és nyit a világ felé.

1

2

3

4

5

6

Ajánlott tartalom

Két naperőmű létesült Kunmadarason

Két új naperőművet épített európai uniós támogatással a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunmadaras déli részén az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft.

Nincs hozzászólás

  1. Remélhetőleg Ők jobban vigyáznak rá, mert itthon egyik másik plaza már elég cudarul kezd kinézni!