A világ legnagyobb sátra

A Foster and Partners által tervezett Khan Shatyr Entertainment Center-nek a megnyitója gyakori beszédtéma volt az építészek között.

Nem csak azért, mert ez a világ legnagyobb sátra, hanem mert Kazahsztán új fővárosában, Astana-ban található, amiről köztudott, hogy elég problémás környezet egy ilyen építmény felállítsához. 150 méter magas, sugara 200 méter, és 100 000 négyzetméter területű. Ez az ide egyik leglátványosabb projekt. Úgy lett építve, hogy Astana központi épülete legyen, és hogy kibírja a hatalmas hőmérsékletingadozásokat. A kinti hőmérséklet -35-től +35 Celsius fok is lehet, míg a benti hőmérséklet 15-30 fok között van. Az építkezés során természetesen figyeltek a környezetvédelmi szempontokra. Az épület remek hely a kikapcsolódásra, ugyanis található benne egy pláza, egy mozi, egy vízipark, és néhány étkező is. A Khan Shatyr Center lehet a szimbóluma az országnak, mely mostanában tör ki a zárkózottságából, és nyit a világ felé.

1

2

3

4

5

6

Ajánlott tartalom

Javaslatot tett az EU az energiaválság meghosszabbítását illetően

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett az Európai Unió Tanácsa elé, amelyben az energiaválság kezelése céljából a múlt évben bevezetett egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések időbeli hatályának meghosszabbítását indítványozta - tájékoztatott a brüsszeli testület kedden.

Nincs hozzászólás

  1. Remélhetőleg Ők jobban vigyáznak rá, mert itthon egyik másik plaza már elég cudarul kezd kinézni!