A világ legnagyobb tengeri rezervátuma az Indiai-óceánban

A világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozta létre Nagy-Britannia az Indiai-óceánon, a Chagos-szigetek körül. A természetvédők örülnek, de a több évtizede kilakoltatott szigetlakók attól tartanak, ezzel minden reményük elszállt a visszatelepülésre.

A brit fennhatóságú óceánrészben 55 apró sziget található, köztük Diego Garcia, ahol az Egyesült Államok légi támaszpontja működik. Ennek megépülése érdekében az 1960-as és 70-es években kétezer embert kényszerítettek otthona elhagyására. A szigetlakók több mint tíz éve harcolnak azért, hogy visszatérhessenek hazájukba, 2008-ban a brit legfelsőbb bíróság elutasította kérésüket. Képviselőik ügyüket, brit állampolgárok lévén, az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitték. Szerintük a rezervátum ellehetetleníti visszatérésüket, mivel tiltja a megélhetésüket adó halászatot.

A rezervátum 545.000 négyzetkilométeren terül el, általa megkétszereződött a védelem alá helyezett óceáni területek nagysága. “Megalakulása nagy lépés az óceánok védelméért” – fogalmazott David Miliband brit külügyminiszter a The Times brit lap online kiadása szerint (www.timesonline.co.uk).
Az amerikai illetőségű Pew Environment Group természetvédelmi szervezet az óceánok megőrzésében történelmi jelentőségű győzelemnek nevezte Miliband döntését. Szerintük a Chagos-szigetek fajgazdagsága vetekszik a Galápagos-szigetekével és a Nagy Korallzátonyéval, továbbá fontos szerepet tölt be többek közt az éghajlatváltozás és az óceánok savasodásának kutatásában.

A szigetek menedékül szolgálnak a fogyatkozó tengeri teknősök és több mint 175.000 pár tengeri madár számára. A szigeteket övező kristálytiszta víz 220 korallfaj és több mint ezer korallzátonyokhoz kötődő halfaj otthona.
A visszatérni szándékozó szigetlakók azonban úgy érzik, a rezervátum végképp megsemmisíti visszatérési esélyeiket. Brit érdekvédelmi szervezetük igazgatóhelyettese szerint a kormány, a parlamenti választások előtt kapkodva meghozott döntés során figyelmen kívül hagyta a szigetlakók jogait, akiknek száma leszármazottaikkal együtt ötezer körüli lehet, és mintegy egyötödük szeretne visszatérni az 1814 óta Nagy-Britanniához tartozó szigetekre.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.