A világ legolcsóbb hibridjével jön a Lada

A fejlesztéshez és gyártáshoz szükséges források már rendelkezésre állnak, az első példányok jövőre készülhetnek el.

Az Orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium megbízásából hibrid személyautót fejleszt az AvtoVAZ, melynek műszaki alapjai a Lada Grantából érkeznek. Az első prototípusok 2014-ben várhatóak, jelenleg a hibrid rendszer tesztelése folyik, amely az 1,4 vagy az 1,6 literes benzinmotorból, egy villanymotorból és az akkumulátor-csomagból áll. A tervek szerint a hibrid rendszer összteljesítménye minimum 90 kW vagyis 122 lóerő lesz, a fogyasztása pedig legalább 21 százalékkal alacsonyabb lesz, mint a pusztán benzines modelleké. A fejlesztésben és a tesztelésben nem csak a Ladákat gyártó AvtoVAZ márka szakemberei vesznek részt, hanem számos nemzetközi partner is. „Ez egy nemzetközi projekt, amiben számos külföldi mérnök csapat vesz részt, köztük több egyetem, kutatóintézet és ipari vállalat” – tette hozzá az orosz autógyártó képviselője, írja a hvg.hu.

A hibrid Lada hasonlóan a népszerű Toyota Priushoz párhuzamos hibrid hajtást kap, vagyis az autó mozgatásáról a benzines és az elektromos motor párhuzamosan gondoskodik. Az első példányokat 2014 végén mutatják be a megbízást kiadó minisztérium bizottsága előtt, ezért a prototípusok tesztelése már javában zajlik. Az alternatív meghajtású járművek fejlesztésére és gyártására szóló állami pályázatot egyébként tavaly nyáron nyerte el az AvtoVAZ, amely 499 milliónyi rubellel járt.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.