A világ legolcsóbb laptopját fejlesztették ki Indiában

A világ legolcsóbb, mindössze 35 dollárért (nem egész nyolcezer forintért) kapható laptopját fejlesztették ki Indiában.

Kapil Szibal, az emberi erőforrások fejlesztésének minisztere a héten mutatta be a “filléres” készüléket, amelyet elsősorban diákok számára terveztek. A politikus elmondta, minisztériuma már tárgyalásokat folytat globális cégekkel a tömeges gyártásról. “Elértük a fejlesztésnek azt a szintjét, amikor a gép előállításának költségei –  mindent beleértve – mindössze 35 dollárt kóstálnak” – mondta Szibal egy sajtótájékoztatón. A miniszter szerint a Linux-alapú eszközt várhatóan 2011-ben vezetik be a felsőoktatásban, és további cél, hogy az árat még lejjebb, 10 dollárnak megfelelő összegre csökkentsék.
India éves költségvetésének három százalékát költi az iskolai oktatásra, és sikerült 64 százalék fölé tornászni az írni, olvasni tudók számát az 1,2 milliárdos lakosú országban. Ennek ellenére még mindig sok diák van, aki alig boldogul a betűkkel, és a legtöbb állami kézben lévő iskola nem rendelkezik megfelelő felszereltséggel.

Ajánlott tartalom

Miért ne lehetne a telefonunk a napelemünk is egyben?

A napelemek „hasznosságukat” egyre több és több területen mutatják meg. Legfőbb előnyük persze az, hogy használatukkal nem csökkentjük tovább a fosszilis energiahordozók mennyiségét, és nem bocsátunk a légkörbe feleslegesen szén-dioxidot.