A Világbank 235 milliárd dollárra becsüli a földrengés okozta kárt

A Világbank becslése szerint akár öt évig is eltarthat a helyreállítás Japánban a március 11-i földrengés és szökőár nyomán, a károk nagysága pedig 235 milliárd dollárra rúg.

Hétfőn kiadott értékelésében a nemzetközi pénzintézet rámutatott, hogy a károk nagysága a japán bruttó össztermék 4 százalékénak felel meg, és a katasztrófa az idei gazdasági növekedést 0,5 százalékponttal csökkenti. Különböző becslések szerint a károk mértéke 123 és 235 milliárd dollár között mozoghat, a biztosítóknak pedig 14 és 33 milliárd dollár közötti összeget kell kifizetniük a károsultaknak. A Világbank utalt arra, hogy példátlan mértékben rongálódott meg az infrastruktúra és az ingatlanok. Bizonytalansági tényező Fukusima egyes számú atomerőműve, ahol még nem múlt el a vészhelyzet. A japán belügyi és tájékoztatási minisztérium adatai szerint 120 ezer ház rongálódott meg a természeti csapás következtében, közülük 14 ezer teljesen romba dőlt. Az ország északkeleti részén még mindig 850 ezer háztartásban nincs áram, és 446 ezer embert kellett kiköltöztetni otthonából.


Mérsékelt sugárdózist kapott a robbanásnál megsérült munkás
150 millisievert sugárdózist kapott az egyik munkás, aki a 3-as reaktor robbanásánál sérült meg néhány napja. A hidrogén okozta robbanáskor heten szenvedtek sérüléseket, és ekkor került radiokatív anyag a levegőbe. Jelentősebb sugárterhelést csak egyikük kapott. A 150-es dózis az a mennyiség, amelyet különleges helyzetben dolgozók évente egy alkalommal kaphatnak az európai sztenderdek szerint. A japán egészségügyi miniszter által engedélyezett maximális sugárterhelés ugyanakkor 250 millisevert óránként.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.