A Világbank a napokban jelentette be új tervezetét, miszerint egy 30 gigawatt teljesítményű megújulóenergetikai projekthez ad támogatást, ami duplája az eddigi – 2015-ös klímacsúcson elhangzott megállapodásokat segítő – hozzájárulásainak.

A Világbank további támogatással száll be a megújulóenergitákba

A Világbank a napokban jelentette be új tervezetét, miszerint egy 30 gigawatt teljesítményű megújulóenergetikai projekthez ad támogatást, ami duplája az eddigi – 2015-ös klímacsúcson elhangzott megállapodásokat segítő – hozzájárulásainak.

A támogatási rendszer 250 milliárd dolláros összeget mozgósítana a lakossági megújulóenergetikai projektekre 2020-ig. Az IFC – ami szintén a Világbank szervezet tagja – szintén csatlakozik a fenntarthatósági folyamatok finanszírozásához, ezért további 3,5 milliárd dollárral járulna hozzá a támogatási tervhez évente, ezt kiegészítve pedig további 13 milliárd dollárral támogatná a privát szektort a megújulóenergetikai fejlesztésekben.

A tervezet segítséget nyújt azon nemzeteknek, amelyek önerőből nem tudnák teljesíteni a klímacsúcson elfogadott fenntarthatósági megállapodásokat. Az Világbank átfogó terve, hogy felgyorsítsák az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló törekvések kiaknázási lehetőségeit a következő öt évben, amelyet a nagyteljesítményű megújulóenergetikai rendszerek létesítésével, valamint a fenntarthatóságot preferáló városok létrejöttének szorgalmazásával és környezetbarát közlekedési megoldások támogatásával próbálnak elérni. A nemzetközi pénzügyi csoport a környezetvédelem és a fenntarthatóságra való nevelés egy kiemelkedően fontos téma, hogy ökológiai lábnyomunkat csökkenteni tudjuk. A pénzügyi szervezet tervei közt szerepel az is, hogy tegyen a fenntartható halászat- és erdőgazdálkodásért.

A Világbank által kiadott támogatási rendszere eredetileg 2015 októberében született meg, a jelenlegi állás szerint pedig évente 29 milliárd dollárral támogatnák évente a fenntarthatósági fejlesztéseket, egészen 2020-ig, ezzel pezsdítve az iparág körüli légkört, ami a befektetők számára is egyre kedvezőbbé teszi a megújulóenergetikai projekteket, vállalati befektetési lehetőségeket.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.