A világpiac számára termelő magyarországi kapacitásbővítéssel ünnepli a Víz Világnapját a GE

Kiválósági központtá alakítja Oroszlányban található membrán gyárát a GE.

A már korábban is az oroszlányi üzemben gyártott ZeeWeed 500-as rendszerek mellett a ZeeWeed 1000 és a ZeeWeed 1500 típusú membránszűrőket is a hazai egységben fogják előállítani a világpiac számára. A ZeeWeed technológia kiemelt tagja a GE vízszűrő termékcsaládjának, melyet több mint 1000 ivóvíz- és szennyvíztisztító üzem alkalmaz már. A kapacitásbővítésnek köszönhetően a kiválósági központ a tervek szerint az év végéig közel 100 új munkahelyet teremt Magyarországon.

A jelenleg 500 főt foglalkoztató, a legkorszerűbb technológiákat alkalmazó oroszlányi üzem a világ egyik legnagyobb membránszűrő gyára. A mostani kapacitásbővítéssel egy fedél alá kerül a ZeeWeed membránmodul termékcsalás gyártás, a gyártási folyamatok fejlesztése és egységesítése, a gyártóberendezések tervezése és fejlesztése és a ZeeWeed termékcsalád minőségellenőrzése, valamint a termékek élettartam-tesztelése. A kiválósági központtá alakítással hatékonyabbá válnak az üzletág folyamatai és ezáltal javul versenyképessége is.

Az oroszlányi gyár tevékenységnek bővítés része a GE folyamatos gyártókapacitás növelésének, amivel a vevők víztisztító technológiák iránti igényét elégíti ki.  A világon az egyre növekvő vízhiány következtében mind sürgetőbbé válik a víztisztítási és víz-újrafelhasználási technológiák széleskörű alkalmazása. A kialakuló probléma súlyosságára hívja fel a figyelmet a Víz Világnapja is.

Az ENSZ Fejlesztési Programja szerint a Föld több mint egymilliárd lakója, vagyis a földön minden hatodik ember nem jut hozzá biztonságos ivóvízhez, és több mint két milliárdan élnek rossz higiéniai feltételek között. Ha a vízhasználat a jelenlegi trendek szerint folytatódik, 2025-re a világ népességének kétharmada nem jut elegendő tiszta vízhez. Európa népességének 11%-át már most is érinti a vízhiány.  A Víz Világnapja lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a víz újrahasznosításának lehetőségeit és szorgalmazzuk annak szélesebb körben való elterjedését.

„Már jelenleg is rendelkezésre állnak azok a víztisztítási és újrahasznosítási technológiák, amelyek segítségével leküzdhető ez a globális kihívás. Sajnos sok esetben azonban nincs meg a kellő motiváció ezen technológiák alkalmazására” – mondta David Jellison, a GE Power & Water üzletágának Nyugat-Európáért felelős vezető regionális képviselője. „Jelenleg Európában például sokszor olcsóbb egy folyóból vagy egy kútból kinyerni a vizet, mint megtisztítani vagy újrafelhasználni.”

Európában az újrahasznosított víz a tisztított szennyvíz[1] mennyiségének mindössze 2,4%-át teszi ki. A víz nagyobb mértékű újrahasznosítását segítő fiskális és törvényi ösztönzők bevezetését sürgetve Jellison kifejtette: „A támogató keretszabályozások bevezetésével, mint például az Európai Unió vízgazdálkodási keretszabályzatának kidolgozásával, valamint a víztakarékossági intézkedések és jutalmazó politikák nemzeti szintű végrehajtásával óriási előrelépést tehetünk egy olyan társadalom létrehozása felé, mely ragaszkodik a víz újrafelhasználásához, és szorgalmazza azt. A GE a megfelelő technológiákkal támogatni tudja az Európai Bizottság azon erőfeszítéseit, hogy összehangolja a vízgazdálkodási stratégiákat a klímavédelemre és a hatékony erőforrás-gazdálkodásra irányuló politikákkal.”

A GE a hazai bővítés mellett az Egyesült Államokban, Minnesota államban található Minnetokában is létrehozott egy kiválósági központ, ahol a fordított ozmózis elvén működő vízszűrőket és nanoszűrő membránokat gyártják. A cég legkorszerűbb gyártóberendezéseit és legkiválóbb szakembereit egy fedél alá hozó kiválósági központok egy kulcsfontosságú technológiai szektorra koncentrálnak.  Globális jelenlétét és kapacitásait tovább bővítve a GE világszínvonalú globális K+F központot hozott létre Szingapúrban, a közelmúltban pedig a szaúd-arábiai Dammamban nyitotta meg víztisztítási és vízfeldolgozási technológiai központját.

A GE már bevált technológiákat kínál a víztisztításhoz és az újrahasznosításhoz, és folyamatosan komoly összegeket ruház be meglévő termékei továbbfejlesztésébe, illetve az új, még fejlettebb technológiák kidolgozásába. A cég technológiai megoldások széles választékát biztosítja a globális víztisztítási ipar számára, kezdve a sómentesítő megoldásoktól a hűtővíz-rendszerekig, a mobil vízkezelési megoldásoktól a petrolkémiai megoldásokig, a vízvisszanyerő rendszerektől a kazánvizes rendszerekig.

A GE már nagyon sok sikeres víztisztítási és újrahasznosítási projekthez biztosított technológiát világszerte, kezdve a kisebb kereskedelmi épületekbe beszerelt rendszerektől a világ legnagyobb víz-újrahasznosító üzeméig Kuvaitban. Néhány európai példa a hosszú távra szóló megoldásokra:

Ø      A düsseldorfi Nordkanal partján álló hagyományos víztisztító üzemben a GE technológiájának bevezetése eredményeképpen a csatorna vízminősége mára már fürdővíz minőségű lett.  A víztisztító létesítmény 2003 decemberi üzembe helyezésekor ez volt a világ legnagyobb működő ultraszűrő membrános bioreaktor rendszere.

Ø      Az RWE power által üzemeltetett Tilbury erőmű 1 063 megawatt elektromos áramot tud termelni: ez a  mennyiség 1,4 millió ember, illetve Essex megye lakossága 80%-ának áramellátásához elegendő. Egy alvállalkozói víztisztítási megállapodás keretében 2001 óta a GE biztosítja az ásványtalanított vizet a projekthez. A közelmúltban a GE szabályozható sebességű meghajtókkal szerelte fel a fordított ozmózis elvén működő brakkvizes rendszert, melynek köszönhetően 50%-kal csökkent az üzemeltető energiaigénye, és évente mintegy 850 tonnával csökkent a széndioxid-kibocsátás.

Ø      A spanyolországi Abrerában (Barcelona) található Aigües Ter-Llobregat ivóvíztisztító üzem ugyanazokkal a problémákkal küzdött, melyek Spanyolország katalán régiójának legnagyobb részében a vízellátást érintik: rossz vízminőség, vízhiány, és a hatósági előírásoknak való megfelelés. A GE fordított elektrodialízises technológiája bevezetésének köszönhetően az üzem ma már a víz 90%-át visszanyeri. 2009-ben az üzem a Globális Víztisztítási Díjátadó Ünnepségen az “év legjobb membránprojektje” díjat vehette át.

Ø       A katowicei erőműben működő GE ZeeWeed ultraszűrő rendszer a tápvíz bejuttatását segíti az üzem hűtőrendszerébe. 1999 óta a katowicei szennyvízkezelő üzem másodlagos szennyvizét a GE három párhuzamosan szerelt ZeeWeed membránszűrőjével szűrik meg a víz előállításához. Így az üzemeltető olcsón juthat nyersvízhez, az üzemeltetési költségek alacsonyak, és az üzem kevésbé károsítja a környezetet.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.