A Virtuális Erőmű Program alapkőletétele

A Virtuális Erőmű Program lényege, hogy az energiamegtakarítást az energiahatékonyság növelése és a tudatos energiafelhasználás széles körben való elterjesztése révén kívánja elérni.

A Virtuális Erőmű Program egy 200 MW teljesítményű erőmű villamosenergia termelését válthatja ki, igazolt energia megtakarításokkal. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével valósul meg, az IPENERG Egyesülés kezdeményezésére; zárása 2020-ban esedékes.  Az energiaellátás biztonsága minden gazdaság számára létfontosságú stratégiai kérdés. Magyarországon a folyamatosan növekvő energiaigény és erőműparkunk elavulása új utak keresését teszi szükségessé.  Az energiahatékonyság ügye uniós szinten annak ellenére stagnál, hogy ebben rejlik a szektort érintő legnagyobb, eddig döntőrészt kihasználatlan fejlesztési potenciál. Az Európai Bizottság már többször felszólította a tagállamokat energiahatékonysági programjaik végrehajtására, csekély eredménnyel.

Az energiahatékonyságnál „zöldebb” megoldás jelenleg nincs: a fel nem használt energia (ún. negajoule) a leginkább környezetbarát energia. A zöldgazdaság felé törekvés ügye Magyarországon kiemelt kormányzati prioritás. A jelenlegi gazdasági helyzetet és a szűkös állami erőforrásokat figyelembe véve az energiahatékonyság maximalizálása az energiaszektort érintő leginkább költséghatékony fejlesztési megoldás is egyben. Minden energiahatékonyságba fektetett forint két forintot takarít meg azáltal, hogy kevesebbet kell költeni az energiarendszer bővítésére, erőműépítésre.  A magyar Energiahatékonysági Nemzeti Cselekvési Terv felülvizsgálatra szorul annak érdekében, hogy a Megújuló Energia Hasznosítási NCST-ben 2020-ra megcélzott 1,5 TWh megtakarítását elérjük. Az eddigi kormányzati programokhoz -amelyek elsősorban a lakossági szegmensben megvalósítható energia megtakarítást segítik elő- jól illeszkedik a hazai energiafogyasztás egyharmadáért felelős ipar önszerveződése. A program általános célja a sikeres nagyvállalatok energiahatékonysági intézkedéseinek és tapasztalatainak összegyűjtése, és a magyarországi KKV-k számára is elérhető energiahatékonysági módszerekké alakítása. Ezzel párhuzamosan elengedhetetlen az energiahatékonyságra ösztönző szabályozási környezet kialakítása is.

A Virtuális Erőmű Programban résztvevő szervezetek:
•    a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság-fejlesztésért és Klímapolitikáért felelős helyettes Államtitkárság (NFM),
•    a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fenntartható Energetika alprojektje (BME),
•    az IPENERG Egyesülés tagvállalatai,
•    a Gödöllői Szent István Egyetem Klímagazdaságtani Elemző és Kutatóközpontja,
•    a Corvinus Egyetem Környezettudományi Intézete,
•    a Miskolci Egyetem Energia és Minőségügyi Intézete,
•    az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Ipari Energiagazdálkodási Szakosztálya és Energiagazdálkodás szakfolyóirata,
•    a Global Superior Energy Performance Partnership (GSEP, USA) programja.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.