A víz legyen alapvető jog!

Az ivóvíz legyen alapjog! Ezt kérik az első állampolgári kezdeményezés aláírói, akik szerint a víz nem egyszerű temék.

– Nem szabad liberalizálni a vízszolgáltatást, ennek az ágazatnak közösségi tulajdonban kell maradnia – mondta az ötletgazda, Anne-Marie Perret. Az európai polgárokat állampolgári kezdeményezéssel és aláírásgyűjtéssel próbálják bevonni az uniós döntéshozatalba. Ehhez egymillió aláírás kell legalább hét tagországból. Az első ilyen ügyben, az ivóvíz kérdésében nemrég sikerült összegyűjteni az aláírásokat.

Az Európai Bizottságnak március huszadikáig kell reagálnia a kezdeményezésre. Eddig hét ügyben gyűlt össze egymillió aláírás.

– Nem lett igazuk a szkeptikusoknak, hiszen a szervezők olyan témákat karoltak fel, amelyek fontosak az embereknek, ilyen a környezetvédelem vagy az infrastruktúra – mondta Maroš Šefčovič uniós biztos.

A további ügyek akkor kerülhetnek az Európai Bizottság elé, ha hitelesítik az összegyűlt aláírásokat.

forrás: euronews.com

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.