A víz lehet a kiút a szegénységből

Nem minden nap történik meg egy nemzet életében, különösen egy afrikai ország történetében, hogy a tudósok közlik a néppel: hatalmas földalatti víztartalékokat találtak. De az ENSZ képviselői és kenyai tisztségviselők pontosan erről tettek szenzációs bejelentést. 250 milliárd köbméternyi vízről van szó.

A globális felmelegedés következtében egyes országok fokozatosan vesztik el vízkészleteiket, illetve felelőtlen vízgazdálkodással a természetes tározók önmegújuló képességét. Vannak országok, melyek kénytelenek nagy mennyiségben importálni ivóvizet lakosságuknak. Lehetséges, hogy Kenya nettó vízexportőrré váljok és anyagilag talpra álljon? Egyelőre a vízhiányban szenvedő lakosság ellátása élvezi a prioritást. A 41 millió polgár közül 17 millió nem részesül biztonságos ivóvízben, 28 millió pedig tisztított vezetékes vízben, az agrárium vízigényéről nem is beszélve.

Az újonnan felfedezett vízkészletre Kenya északi részében (Turkana megye) bukkantak, de szakemberek lehetségesnek tartják, hogy az egész ország felszíne alatt feltáratlan készletek lapulnak. A fúrást japán finanszírozással, a kenyai kormány és az ENSZ kötelékébe tartozó UNESCO szervezésében a Radar Technologies International kivitelezte. Egyelőre nem ismeretes, vajon mennyire lesz költséges a 250 milliárd köbméteres vízkészlet -részleges- kinyerése, felszínre hozása. Annyi biztos, ez a víztömeg több mint hatvanhatszorosa(!) a Kenyára zúduló éves csapadékmennyiségnek.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.