A vízerőhasznosítás támogatását hiányolják amerikai szakértők

A vízenergia hasznosítás a zöld energiák egyik legizgalmasabb, mégis némiképp háttérbe szorított típusa – állítják amerikai elemzők.

A vízerőművek ma is meghatározó részt képviselnek az Egyesült Államok ellátásában, a második legjeélentősebb szelete ez a kibocsátásmentes forrásoknak, a nukleáris energia mögött. Globálisan komoly felfutás tapasztalható a vízerőhasznosításban, 600 gát épül és több ezret terveznek világszerte. Az USA azonban, mindha lemondott volna erről a forrásról iparági megfigyelők szerint. Kétségkívül hatalmas befektetésről van szó egy új vízerőmű esetében, akárcsak a nukleáris iparban ismerik el elemzők, azonban az üzembehelyezés után, a fosszilis forrásokra alapozott erőművekhez képest elhanyagolható változó költséggel és zé széndiopxid kibocsátással képesek hosszú távon villamos energiát biztosítani. Ezzel együtt sem sikerült olyan népszerűségre szert tenniük, mint a szél, vagy naperőműveknek, amiben kétségkívóül része van a vízerőhasznosítás környezetátalakító hatásának. Viéágszerte komoly tiltakozást vált ki néhány folyamatban lévő gátépítés.

Az Egyesült Államok kibocsátásmentes kapacitásainak 90 százalékát a vízerőművek (21 százalék) és a nukleáris erőművek (67 százalék) adják. Szakértők szerint a 2030-as kibocsátási célok eléréséhez megkerülhetetlen mindkét forrás fejlesztése, nemcsak az USA-ban, de globálisan is. A szél és napenergia termelés, ezek energiaintenzitása miatt nem lesz képes gyorsütemben a kívánt mértékű kibocsátáscsökkentést támogatni.

Több angolszász energiapariu szakportál emlékeztet, hogy az Egyeülst Államok energiaügyi minisztériuma már 2012-ben egy tanulmányban legakább 12 gigawattra tette azt a vízerőművi teljesítményt, ami a meglévő kapacitásokban tartalékként megvan, csak előnyben kellene részesíteni őket. Világszerte egyébként 600 gátépítés folyik és több ezer tervei készültek már el – emlékzetetnek, ezek jelentős része azonban nem az Egyesült Államokat érinti. Mintha a nukleáris és a vízenergia hasznosítás nem lenne téma az USA-ban – állítják többen a paici elemzők közül. A költségeket tekintve valóban nem tekinthető versenyképesnek, különösen mondjuk a háztartási napelemes rendszerekkel, viszont a CO2 kibocsátásban elérhető egységnyi megtakarítás sem hasonlítható össze a két forrás esetében, a vízerőművek annyival jelentősebb fosszilis forrást képesek kiváltani, ha egyszer üzemelnek már, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit