A vízerőhasznosítás támogatását hiányolják amerikai szakértők

A vízenergia hasznosítás a zöld energiák egyik legizgalmasabb, mégis némiképp háttérbe szorított típusa – állítják amerikai elemzők.

A vízerőművek ma is meghatározó részt képviselnek az Egyesült Államok ellátásában, a második legjeélentősebb szelete ez a kibocsátásmentes forrásoknak, a nukleáris energia mögött. Globálisan komoly felfutás tapasztalható a vízerőhasznosításban, 600 gát épül és több ezret terveznek világszerte. Az USA azonban, mindha lemondott volna erről a forrásról iparági megfigyelők szerint. Kétségkívül hatalmas befektetésről van szó egy új vízerőmű esetében, akárcsak a nukleáris iparban ismerik el elemzők, azonban az üzembehelyezés után, a fosszilis forrásokra alapozott erőművekhez képest elhanyagolható változó költséggel és zé széndiopxid kibocsátással képesek hosszú távon villamos energiát biztosítani. Ezzel együtt sem sikerült olyan népszerűségre szert tenniük, mint a szél, vagy naperőműveknek, amiben kétségkívóül része van a vízerőhasznosítás környezetátalakító hatásának. Viéágszerte komoly tiltakozást vált ki néhány folyamatban lévő gátépítés.

Az Egyesült Államok kibocsátásmentes kapacitásainak 90 százalékát a vízerőművek (21 százalék) és a nukleáris erőművek (67 százalék) adják. Szakértők szerint a 2030-as kibocsátási célok eléréséhez megkerülhetetlen mindkét forrás fejlesztése, nemcsak az USA-ban, de globálisan is. A szél és napenergia termelés, ezek energiaintenzitása miatt nem lesz képes gyorsütemben a kívánt mértékű kibocsátáscsökkentést támogatni.

Több angolszász energiapariu szakportál emlékeztet, hogy az Egyeülst Államok energiaügyi minisztériuma már 2012-ben egy tanulmányban legakább 12 gigawattra tette azt a vízerőművi teljesítményt, ami a meglévő kapacitásokban tartalékként megvan, csak előnyben kellene részesíteni őket. Világszerte egyébként 600 gátépítés folyik és több ezer tervei készültek már el – emlékzetetnek, ezek jelentős része azonban nem az Egyesült Államokat érinti. Mintha a nukleáris és a vízenergia hasznosítás nem lenne téma az USA-ban – állítják többen a paici elemzők közül. A költségeket tekintve valóban nem tekinthető versenyképesnek, különösen mondjuk a háztartási napelemes rendszerekkel, viszont a CO2 kibocsátásban elérhető egységnyi megtakarítás sem hasonlítható össze a két forrás esetében, a vízerőművek annyival jelentősebb fosszilis forrást képesek kiváltani, ha egyszer üzemelnek már, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.