Akárcsak a mezőgazdaság, az építészet vagy a közlekedés területén, úgy a sportban is egyre nagyobb szerephez jut a fenntarthatóságra való törekvés.

A Vörös Ördögök is zöldbe öltöznek

Akárcsak a mezőgazdaság, az építészet vagy a közlekedés területén, úgy a sportban is egyre nagyobb szerephez jut a fenntarthatóságra való törekvés.

A látványsportágak közül elmondható, hogy talán a labdarúgás a legnépszerűbb, ezért is nagy öröm látni, hogy a klubok és a nemzetek egyre sokszínűbben támogatják a fenntartható fejlődést, hiszen így a konkrét cselekvésekből származó haszon mellett, maga a fenntarthatósági filozófia is számos nézőhöz, szurkolóhoz juthat el. Angliában például van már fából épült stadion, de használnak zöldenergiával működtetett gyepkarbantartó robotot is. A klubok – köztük a legnagyobbak is – egyre nagyobb mértékben szállnak be a fenntarthatósági kategóriában kiírt versenybe is. Hogy a megközelítés milyen mértékben határozhatja meg a legnépszerűbb labdajáték jövőjét jól példázza, hogy Oroszország a közelgő világbajnokság házigazdájaként számos új, zöld stadiont építtet.

Ugyan a labdarúgást jelenlegi ismereteink szerint először Kínában űzték több ezer évvel ezelőtt – akkoriban cuju néven emlegették -, csak 1848-ban rendszerezték a játékkal kapcsolatos szabályokat. Történt mindez Cambridge-ben, ami miatt Angliát tekintjük a mai napig a labdarúgás őshazájának. A sportág alapvető szabályai az elmúlt több mint 150 évben számottevően nem változtak, ellenben a sportágat körülvevő technológia rengeteget fejlődött. Ebbe a technikai, technológiai fejlődésbe kapcsolódnak most be azok a rendszerek és elképzelések, amelyek mentén a labdarúgás a fenntartható fejlődés nagykövete is lehet.

Liam Houghton angol sportújságíró szerint a Manchester United az első a zöld versenyben, már ami az angolokat illeti. A világ egyik legnépszerűbb labdarúgócsapatának stadionja, az Old Trafford több szempontból is a zöld megoldásokat támogatja. Az esővíz eltárolásával az öntözés folyamatát oldják meg költséghatékonyan. A nagy tömegek befogadására alkalmas és számukra ételt és italt is kínáló komplexumok egyik legnagyobb hátránya, hogy az élelmiszermaradék a hulladékok közé kerül. A Vörös Ördögök (a manchesteri piros-fehér csapat beceneve) otthona, azonban erre a problémára is megoldást kínál: az ételmaradékot komposztálják és azt többek között a gyep gondozására is felhasználják.

A klub a Reds Go Green program keretében főleg a hulladékok hatékony felhasználásával tűnik ki, míg az ötödosztályban szereplő Dartford Fc inkább a megújuló energiaforrások felhasználására koncentrál. Ez utóbbi csapat napelemek segítségével termeli meg a működéséhez szükséges villamos energia egy részét, aminek a gazdaságos és hatékony felhasználására is ügyelnek, hiszen egy speciális és kis energiaigényű világítás-rendszert működtetnek. A Forest Green Rovers csapatának pedig fából készült stadionja és napenergiát hasznosító fűnyíró-robotja van.

Nem kell kilépnünk az Egyesült Királyságból, elég csak Angliából Wales-be átugranunk a további jó példákért. Cardiffban rendezik 2017-ben a Bajnokok Ligája döntőjét. A klubcsapatok legnívósabb döntőjén kívül a város stadionjában rögbi meccseket is rendeznek majd, mindezt úgy, hogy egy-egy esemény a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással és hulladéktermeléssel járjon. A sportlétesítményt LED-es világítással, esővízgyűjtővel, megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelő egységekkel szerelték fel, emellett pedig a fogyasztási cikkek – ételek, italok – csomagolásához természetes anyagokat használnak majd.

A medvék országában, Oroszországban hat új, a fenntartható fejlődést támogató stadion épül a 2018-as világbajnokságra. A samarai, a volgográdi és a Nyizsnyij Novgorod-i komplexumok a BREEAM (nemzetközi környezettudatos épületminősítési rendszer) sztenderdjeinek is megfelelnek majd, ami azt jelenti, hogy mind hulladékhasznosítási, mind energiahatékonysági szempontból a legkorszerűbb technológiákat használják majd, írja a chikansplanet.blog.hu.

 

Ajánlott tartalom

Négymilliárd év után újra megszülethet az élet a Földön

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával azt vállalta az Európai Kutatási Tanács legrangosabb pályázatának elnyerésével, hogy kémiai molekulákból kiindulva hat év alatt életet teremtenek a laboratóriumban. Ez a MiniLife projekt, amelynek sikere esetén egy tápoldattal teli tartályban mikroszkopikus golyócskák úszkálnak, növekednek és osztódnak majd.