A World Trade Center a mai napig szedi áldozatait

5441 embernél találtak 6378 olyan rákos megbetegedést, ami a World Trade Center elleni 2001-es terrortámadáshoz köthető.

Az áldozatok száma ennél jóval nagyobb lehet, közel félmillió embert ért el az összeomló, lángoló épületek porfelhője. Csak az északi toronyba 400 tonna azbesztet építettek be, a felhőben volt elégett kerozin, műanyagok, fémek, ólom, higany. A túlélők életük végéig ingyen orvosi ellátásra jogosultak, erre 2016-ban az amerikai kormány 330 millió dollárt költ.

Placido Pereznek asztmája van, légúti betegségei és gyógyíthatatlan májnagyobbodása, amin csak átültetés segíthet. Daisy Bonilla egy éve nem evett szilárd ételt, mert felső légúti gyulladásban szenved, az ételtől megfulladna. John Soltesnek az arcán és a hátán találtak bőrrákot. Ami közös ezekben az emberekben: mindannyian részt vettek a World Trade Center romjai közt a mentési munkákban a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után. És ők a szerencsések, sok társuk azóta meghalt a támadáshoz köthető betegségekben. Több mint négyszáz ember halt meg szeptember 11-én a mentési munkákban, az amerikai járványügyi hivatal adatai szerint 2016 júliusára az áldozatok száma 1064-re emelkedett, vagyis a támadáshoz köthető betegségek miatt 15 év alatt hatszáz ember halt meg, írja a Newsweek.

Washington létrehozott egy egészségügyi programot a támadás után (a neve World Trade Center Health Program), ez 75 ezer túlélő és mentőmunkás egészségi állapotát követi (akik önként jelentkeztek a programba). 2016 júniusáig bezárólag 5441 embernél találtak valamilyen rákot, de voltak olyanok, akiknél többet is, így összesen 6378 rákos megbetegedésről tudnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Kövessen minket FACEBOOKON is!

Ajánlott tartalom

Mesterséges intelligenciát alkalmaz a Széchenyi István Egyetemen fejlesztett mezőgazdasági robot

Mintaoltalom minősítésben részesült nemrégiben az a mesterséges intelligenciával ellátott kisméretű robot, amelyet a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatócsoportja fejlesztett.