A Zöld Beruházási Rendszer mielőbbi felállítását kérik a zöld szervezetek a kormánytól, mivel ha a szén-dioxid kibocsátási jogok kereskedelméből befolyt összeget nem költi el az állam, akkor az súlyosan veszélyeztetheti a 2009-es kvótaeladásokat - közölte az Energia Klub az MTI-vel kedden.

A Zöld Beruházási Rendszer bevezetését kérik a zöld szervezetek

A Zöld Beruházási Rendszer mielőbbi felállítását kérik a zöld szervezetek a kormánytól, mivel ha a szén-dioxid kibocsátási jogok kereskedelméből befolyt összeget nem költi el az állam, akkor az súlyosan veszélyeztetheti a 2009-es kvótaeladásokat – közölte az Energia Klub az MTI-vel kedden.

Jelentős gazdasági előnyöktől eshet el az ország, sőt, akár sok milliárdos nagyságrendű bevételek is elmaradhatnak, ha a kormány nem megfelelően rendelkezik a szén-dioxid kibocsátási jogok (AAU) kereskedelméből eddig befolyt közel 30 milliárd forintos összegről – mutatott rá az Energia Klub közleménye, hét magyar környezetvédelmi szervezet Bajnai Gordon miniszterelnöknek címzett levele alapján.

A szervezetek arra kérik a miniszterelnököt, hogy intézkedjen a milliárdos összeg elosztását lehetővé tévő Zöld Beruházási Rendszer mielőbbi felállításáról, hogy a lakosság megkaphassa a szükséges támogatásokat és megkezdhesse energiatakarékossági beruházásait.

Az Energia Klub közleménye emlékeztetett: a kvótakereskedelem révén befolyt összeget kötelezően éghajlatvédelmi beruházások támogatásra kell fordítani. Az előzetes tervek szerint a ZBR elsősorban lakossági épületenergetikai fejlesztéseket támogatna, így a többmilliárdos összeg nem csak az ország energiafelhasználását és szén-dioxid kibocsátását csökkentené, hanem a lakosság kiadásait és az ország energiafüggőségét is.

Emellett a ZBR többek között nagy vállalkozásösztönző, és munkahelyteremtő erővel bírhat, így a kifizetett támogatás az annak nyomán megélénkülő beruházások, illetve azok adótartalma miatt a ráfordított összeg többszörösét is jelentheti költségvetési bevételként – húzta alá az Energia Klub.

Ezen túl a kormány 2009. márciusi kvótabevétel-befagyasztási döntése – miszerint az idei eladásból származó összeget nem költik el, hanem tartalékolják – révén csökkenhet a további kvóták vásárlását tervezők bizalma, így akár 20-30 milliárd forintos bevételtől is eleshet az ország.

A Bajnai Gordonnak címzett levelet hét szervezet, az Energia Klub, a Greenpeace Magyarország, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Reflex Környezetvédő Egyesület, és a WWF Magyarország írta alá.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.