A zöld beruházások folytatására bátorította Frans Timmermans a román vezetőket

Romániának minden rendelkezésére álló európai uniós forrást fel kell használnia, beleértve a helyreállítási alapot és a REPowerEU tervet is, a zöld beruházások folytatása és a klímasemlegesség felé vezető átmenet megkönnyítése érdekében – hangoztatta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke Klaus Iohannis román államfővel pénteken folytatott megbeszélésén Bukarestben.

A román elnöki hivatal közleménye szerint az EU tisztségviselője elismeréssel beszélt az Ukrajnának és Moldovának nyújtott román segítségről, és “határozott” támogatást ígért vendéglátójának Románia schengeni csatlakozásához. Klaus Iohannis szerint Románia továbbra is komoly erőfeszítéseket tesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és minél több romániai energiaforrás hasznosítása érdekében. A román államfő kifejezte meggyőződését, hogy a zöld átmenet során mind a nukleáris energiának, mind a földgáznak fontos szerepet kell játszania.

Frans Timmermans a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) meghívásának eleget téve részt vett “A román szociáldemokrácia 130 éve” című politikai rendezvényen, és találkozott a PSD-t vezető Marcel Ciolacu házelnökkel is. Ciolacu Facebook-bejegyzésben a bizottság ügyvezető alelnökével folytatott megbeszélése “egyik eredményeként” adta hírül, hogy az Európai Bizottság ki fogja egészíteni a román gazdáknak – az EU belső piacát vámmentesen elárasztó ukrán gabona által okozott károk miatt – juttatandó kártérítést, miután a hét elején beharangozott 10 millió eurós támogatást a román termelők a károk mértékéhez képest nevetségesen kevésnek nevezték. Az uniós tisztségviselő a Digi24 hírtelevíziónak adott interjújában megvédte a PSD-t, amikor a riporter arról faggatta: mit szól ahhoz, hogy a bukaresti politikusok ismét enyhíteni próbálják a büntető törvénykönyv szigorú korrupcióellenes intézkedéseit, és úgy módosítanák a jogszabályokat, hogy az 50 ezer eurós károkozás alatt a hivatali visszaélés ne minősüljön bűncselekménynek, hanem csak kihágásnak.

Timmermans hangsúlyozta, hogy a jogalkotási folyamat még nem zárult le, ezért nem akar elhamarkodottan állást foglalni, de úgy értékelte: most nem ugyanaz a helyzet, mint 2017-ben, a Liviu Dragnea vezette PSD idejében, amikor a jogállamiság megsértése miatt maga is élesen bírálta a bukaresti vezetést. Szerinte “Marcel Ciolacu és a mai PSD a jogállamiság elkötelezett hívei”, amiről nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is meggyőzték őt. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan európai ország, amelyben csak bizonyos károkozási küszöb fölött válik bűncselekménnyé a hivatali visszaélés, Frans Timmermans azt válaszolta: a hivatali visszaélés mint olyan elfogadhatatlan, és ez szerinte egy olyan európai norma, amellyel mindenki egyetérthet.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.