A zöld energiától szívja el a pénzt a rezsicsökkentés

Ebben az évben még biztosan nem alakul át a megújuló energia támogatás, és nem vezetik be a már most is csaknem féléves csúszásban lévő METÁR-t, vagyis a megújuló energiatermelés új támogatási rendszerét, erősítették meg az Energiafocus.hu értesüléseit kormányzati forrásból. Elsősorban a rezsicsökkentés az ok, amiért a zöldenergia nem kaphat egyelőre új ösztönzést.

Ahhoz ugyanis, hogy januárban megvalósulhasson a 10 százalékos lakossági energiaár-mérséklés, többek közt az kellett, hogy a háztartások villanyszámlájából a nem lakossági fogyasztók tarifájába kerüljön át a megújuló energia támogatása. Vagyis ha a zöldenergia termelés újabb ösztönzést kapna, akkor az több milliárd forintos terhet róna a magyarországi vállalkozásokra, vagy emelést jelentene a lakossági áramárban.

Ez utóbbi pedig elképzelhetetlen, már csak azért is, mert Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nemrég megerősítette: ősszel legalább 10 százalékkal csökken tovább a gáz-, a távhő- és az áram díja a lakosság számára. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a METÁR-t nagy valószínűséggel még jövőre sem vezetik majd be, hiszen 2014-ben hazánkban az általános választások mellett önkormányzati, és európai parlamenti voksolást is tartanak, így aligha emeli a kormány „feleslegesen” bármely választói csoport számára is az energiaárakból fakadó terheket, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.