A “zöld hitelezést” szorgalmazzák

A vállalatoknak folyósított hitelek szabályozásán keresztül is befolyásolnák a cégek környezetvédelmi tudatosságát Kínában.

A Kínai Banki Szabályzó Bizottság (CBCR) múlt hét végén arra utasította a kereskedelmi bankokat, hogy azok fogják vissza a környezetszennyező, túlzott energiafogyasztó cégeknek nyújtott hitelezésüket, ezzel párhuzamosan pedig fokozottabban támogassák a zöld iparágakat és azok projektjeit. “A hitelek szabályozásán keresztül a bankok befolyásolhatják a cégek energiatakarékosságát, károsanyag-kibocsátását, így környezetre és társadalomra gyakorolt hatását” – nyilatkozta a China Daily napilapnak Jan Jan-fej (Yan Yanfei), a CBRC stsisztikai osztályának vezérigazgató-helyettese. A hatóság a jövőben különböző mutatók alapján pontosítja majd most közzétett irányelveit, emellett a pénzintézeteket arra buzdítja, hogy azok saját maguk értékeljék és osztályozzák ügyfeleik üzleteinek környezetre és társadalomra gyakorolt hatását.

Azt egyelőre nem részletezték, ezt milyen irányvonalak mentén tartják elképzelhetőnek. A pénzintézeteknek a jövőben az általuk finanszírozott külföldi befektetések kezelésén is szigorítaniuk kell, bizosítva azt, hogy azok megfelelnek-e a célországban érvényes környezeti, egészségügyi és biztonsági szabályoknak – véli a CBRC. Ez azért különösen fontos, mert a kínai külföldi befektetések volumene évről évre nő, a kínai cégek környezettudatossága azonban nemzetközi összehasonlításban még éretlen. A “zöld hitelek” terén ugyanakkor már érezhető a trendváltás. A kínai fejlesztési bank tavaly összesen 658 milliárd jüan (23 ezer milliárd forint) értékben finanszírozott környezetvédelmi, energiabarát projekteket, ami az összes hitelezés csaknem 13 százalékát jelenti.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.