A Knesszet lesz a világ legzöldebb Parlamentje

A „Zöld Knesszet” kezdeményezés a házelnök Yuli-Yoel Edelstein egyik legfontosabb projektje. A programot, melynek kezdeményezője Ronen Plott Knesszet igazgató, 2014 január 1-jén délután háromkor indították a Negev Teremben. A többéves projekt célja a Knesszet átalakítása egy olyan törvényhozássá, amelyet a fenntarthatóság koncepciója vezérel.

Sokan fognak hozzájárulni az erőfeszítésekhez:  a képviselők, a parlament alkalmazottai, a Knesszet Zöld Fóruma, különböző környezetvédelmi és szociális szervezetek, és végül, de nem utolsó sorban Izrael állampolgárai, akik bármikor kinyilváníthatják a véleményüket az ország házának vezetésével kapcsolatban.

A projekt számos programot tartalmaz. Többek közt a képviselők ismereteinek bővítését és beruházások indítását a fenntarthatósággal kapcsolatban, helyzetjelentések publikálását, valamint a Knesszet mindennapi működésének fenntarthatóbbá tételét.

2014 elején indul a a projekt első hulláma, amit 2014-2015 folyamán valósítanak meg. Ez a szakasz 12, elsősorban energia- és vízfelhasználással kapcsolatos programot tartalmaz. Ilyen például egy 4500 m2-es  napelem-mező felépítése az elektromos áram megújuló módon történő előállítása érdekében; több száz izzó lecserélése energitakarékos LED izzókra; a légkondicionálás lecserélése egy energiaközpontra;  a nap végén automatikusan kikapcsoló számítógépek telepítése; az öntözésre felhasznált víz mennyiségének mérése, és ez alapján egy gazdaságosabb öntözési modell bevezetése; a légkondicionáló rendszer vizének sótalanítása, és a víz öntözésre illetve egyéb célokra való felhasználása.

Körülbelül 7 millió sékelt ( 440 millió Ft) fektetnek a 2014-2015 során megvalósuló programokba. A Knesszet megvizsgálta a tervek pénzügyi megvalósíthatóságát, és arra jutott, hogy a befektetések kb. 5 éven belül megtérülnek. Tovabbá, az energiamegtakarításnak köszönhetően csökken a Knesszet szén-dioxid „kibocsátása”, ezáltal csökken a biológiai lábnyoma is. A pénzügyi megtakarítas éves szinten kb. 1 millió sékel (63 millió Ft) lesz. Ezt az összeget a „Zöld Alap” (ami a projekt folytatására létrehozott forrás), illetve az alkalmazottak javára különítik el. A projekt megvalósulásával a Knesszet a világ legzöldebb parlamentje lesz.

Ajánlott tartalom

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.