A zseniálisan egyszerű Pellet torony

Egész Európa területén megállíthatatlanul elterjedőben van a pellettüzeléses rendszerek elterjedése azok körében, akik az országukban előállított tüzelőanyaggal akarnak környezetbarát fűtési rendszert kialakítani, és hosszú távon megtakarításokat elérni.

A technológia hatalmas előnye a pellet kis tárolóigénye, teljes automatizáltsága. A legelterjedtebb módok a központi fűtési rendszerek tárolós pelletkazánokkal, vagy a fűtendő helyiségben felállítható pelletkályhák, melyek hasonlóan működnek, mint egy cserépkályha, csak napokra, vagy akár hetekre is teljesen automatizálni lehet a működésüket. Az elmúlt évtizedben egész Európa szerte és Magyarországon is sok pelletüzem nyitotta meg kapuit, írja a megujulofutes.hu. A pelletálás technológiája régóta ismert a mezőgazdaságban, hiszen például a növényi olajok sajtolásánál keletkező takarmányok, mint például a repcepogácsa, hasonló elven készülnek. A technológia kialakításánál nagy területigény és így bonyolult logisztikai rendszereket kellett kialakítani.

Ennek a problémának a megoldására tervezték meg osztrák mérnökök a pellettornyot. A technológia szabadalmi védelem alatt áll. A lényeg, hogy egy 6 méter x 5 méteres alapterületen, nagyjából 20 méteres magasságú toronyban kerül a teljes technológia telepítésre. Az egyetlen feladat, hogy az adott paraméterű alapanyagot a torony tetejére kell szállítani egy csigás szállítóberendezéssel és innen teljesen automatikusan a torony alján megjelenik a kész pellet. Ezután kézi erővel, vagy egy csomagológéppel raklapra pakolva vagy ömlesztve már kész is van az áru. Ha ilyen beruházáson törjük a fejünket, akkor a technológiának köszönhetően, garantált technológiaárat, szállítási határidőt, garanciát kapunk és éves szinten akár 80.000 tonna pelletet is előállíthatunk. A pellettorony nem alkalmas mezőgazdasági alapanyagok feldolgozására, csak fapellet állítható elő vele.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.