Ablakunk lesz a jövő napeleme

Michigan-i kutatók olyan fénykoncentrációs napelemet készítettek, amely az emberi szemnek átlátszó, így ablaküvegre vagy mobiltelefonra is szerelhető.

A napelemek egyik gyakorlati problémája, hogy nem mindig könnyű számukra helyet találni. Ablakok és mobilkijelzők viszont mindenhol vannak, így ezt megoldhatná a Michigani Állami Egyetem kutatócsoportjának új találmánya, amely észrevétlenül gyűjtené a napenergiát.

Az átlátszó műanyaglap önmagában nem termel áramot, hanem esőcsatornához hasonlóan összegyűjti a rajta áthaladó fénysugarakat. Ezeket aztán infravörös fényként újra kisugározza, majd az eszköz széléhez irányítja, ahol a vékony, hosszúkás napelemek hasznosíthatják azt. A technológia legnagyobb előnye, hogy az ablak alatt ülő ebből semmit sem vesz észre, számára a lap átlátszó. Ez annak köszönhető, hogy az eszköz csak az ultraibolya és a közeli infravörös összetevőket szűri ki a napsugárból, melyek az emberi szem számára úgyis láthatatlanok.

A technológia nem a semmiből nőtt ki, korábban több hasonló fénykoncentrációs technológia látott napvilágot. Az első próbálkozások viszont csak színezett üvegeknél működtek, ez az első eset, hogy az organikus molekulákból álló műanyaglap teljesen átlátszónak tűnik. “Senki sem akar színes ablakok alatt dolgozni. Színes lesz tőle a környezet, olyan mintha egy diszkóban dolgoznánk.” – magyarázza Richard Lunt, a projekt vezetője.

A mobilunkba is bekerülhet

Ablakokon túl mobiltelefonokba, e-könyv-olvasókba is beszerelhető a rendszer, amely anélkül töltheti azokat, hogy bármiben is megváltozna a készülékek használata és kinézete. Lunt csoportja igyekszik tehát kibővíteni az átlátszóság fogalmát: úgy szeretné hasznosítani a napenergiát, hogy a felhasználó ebből semmit se vegyen észre. Nincs szükség arra, hogy kompromisszumokat kössön, így széleskörűen, de láthatatlanul terjedhetne el a technológia.

Az eszköz hatékonysága egyenlőre elég alacsony, a napelemek jelenlegi 20%-os átlagos hatásfokánál jóval alacsonyabb, csupán 1% körül van. A színezett változatok viszont már 7%-os hatásfokot is elérnek, a kutatócsoport ide szeretné feltornázni a saját átlátszó találmányát is.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

Egyre több pénzintézet kínál hiteltermékeket energetikai korszerűsítésre

A jegybanki elvárásokkal összhangban egyre több bank kínál hitelkonstrukciókat az ingatlanok energetikai korszerűsítésére; a pénzintézeteknek az MTI kérdésére küldött válaszaiból kiderül, hogy az OTP Banknak és az UniCredit Banknak van már ilyen célú hitele, a CIB Bank fontolgatja a termékpaletta bővítését ebbe az irányba, a K&H pedig augusztus elejétől vezetett be ilyen terméket.