Abu Dhabiban épülhet a világ legolcsóbb naperőműve

Újabb negatív rekord dőlhet meg a napenergia hasznosításban. A költségek és a tiszta energia fejlesztésekre fordítható források költségeinek csökenése okán, két cég is rekord alacsony költségű napenergiatermelésre tett ajánlatot Abu-Dhabiban.

Az állami kézben lévő Abu Dhabi Water & Electricity Authority két ajánlatot kapott, kilowattóránként 2,42 centes termelési költséggel napenergia hasznosításra, a Perzsa-öbölben – jelentette az emirátusok hírügynöksége. Összesen hat ajánlatot bontottak fel a hét elején a legalább 350 megawatt kapacitású naperőmű tenderen. A két legalacsonyabb árú ajámnlattevő, a kínai JinkoSolar Holding, és a japán Marubeni Corp. voltak hivatalos források szerint. Az eddigi árrekord 2.91 cent voplt, egy chilei tenderen, illetve 2.99 cent Dubaiban egy pályázaton idén májusban.

Az ajánlatuk – jegyzi meg a Bloomberg beszámolójában – újabb fontos jelzés a napenergia költségeire vonatkozóan, ami az elmúlt öt évben egyébként is már 70 százalékkal csökkent. Az árakat jellemzően akínai panelgyáertók közötti rendkívül éles verseny okozta, egyikük épp a most Abu Dhabiban is nyertes Jinko. Elemzők ugyanakkor fontosnak tartják a hírrel kapcsoaltosan, hogy a tenderen még nem hirdettek eredményt, még vizsgálják az ajánlatok megvalósíthatóságát. Az egyik fontos feltétel a finanszírozás költségeinek csökkenése a napelemek árzuhanása mellett – tették hozzá piaci megfigyelők.

Ismert, hogy az Abu Dhabi Water & Electricity Authority 2019-ben szeretné üzembe helyezni a most tendereztetett naperőművet. A helyszín Abu Dhabitól 120 kilométerre van az állami hírügynökség jelentése szerint. A pályázat eredményét várhatóan az első negyedévben hirdetik majd ki. A Bloomberg emlékeztet, az Egyesült Arab Emirátusok iygekszik diverzifikálni energiaellátását, és csökkenteni a ma meghatározó földgáz részesedését. Az emirátusok gyorsütemben fejleszti megújuló, elsősorban napenergia hasznosítási kapacitásait, ahogyan növekszik az ország energiaigénye, írja az energiainfo.hu. 

Kövessen minket FACEBOOKON IS!

Ajánlott tartalom

Napelemek: piacra dobták a rendszert, amely okosan bánik az energiánkkal

A ReliaHome Smart Panel a napenergiás termelést, az akkumulátorokat és az elektromos járművek töltését is támogatja.