Abu Dhabiban épülhet a világ legolcsóbb naperőműve

Újabb negatív rekord dőlhet meg a napenergia hasznosításban. A költségek és a tiszta energia fejlesztésekre fordítható források költségeinek csökenése okán, két cég is rekord alacsony költségű napenergiatermelésre tett ajánlatot Abu-Dhabiban.

Az állami kézben lévő Abu Dhabi Water & Electricity Authority két ajánlatot kapott, kilowattóránként 2,42 centes termelési költséggel napenergia hasznosításra, a Perzsa-öbölben – jelentette az emirátusok hírügynöksége. Összesen hat ajánlatot bontottak fel a hét elején a legalább 350 megawatt kapacitású naperőmű tenderen. A két legalacsonyabb árú ajámnlattevő, a kínai JinkoSolar Holding, és a japán Marubeni Corp. voltak hivatalos források szerint. Az eddigi árrekord 2.91 cent voplt, egy chilei tenderen, illetve 2.99 cent Dubaiban egy pályázaton idén májusban.

Az ajánlatuk – jegyzi meg a Bloomberg beszámolójában – újabb fontos jelzés a napenergia költségeire vonatkozóan, ami az elmúlt öt évben egyébként is már 70 százalékkal csökkent. Az árakat jellemzően akínai panelgyáertók közötti rendkívül éles verseny okozta, egyikük épp a most Abu Dhabiban is nyertes Jinko. Elemzők ugyanakkor fontosnak tartják a hírrel kapcsoaltosan, hogy a tenderen még nem hirdettek eredményt, még vizsgálják az ajánlatok megvalósíthatóságát. Az egyik fontos feltétel a finanszírozás költségeinek csökkenése a napelemek árzuhanása mellett – tették hozzá piaci megfigyelők.

Ismert, hogy az Abu Dhabi Water & Electricity Authority 2019-ben szeretné üzembe helyezni a most tendereztetett naperőművet. A helyszín Abu Dhabitól 120 kilométerre van az állami hírügynökség jelentése szerint. A pályázat eredményét várhatóan az első negyedévben hirdetik majd ki. A Bloomberg emlékeztet, az Egyesült Arab Emirátusok iygekszik diverzifikálni energiaellátását, és csökkenteni a ma meghatározó földgáz részesedését. Az emirátusok gyorsütemben fejleszti megújuló, elsősorban napenergia hasznosítási kapacitásait, ahogyan növekszik az ország energiaigénye, írja az energiainfo.hu. 

Kövessen minket FACEBOOKON IS!

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.