Adatközpontot rejt a fjord

A norvég hegyek mélyén található ez a Hobbitok Megyéjére emlékeztető “Green Mountain”, a világ leginkább környezetbarát adatközpontja.

A központ hűtését a közeli fjord jéghideg vize szolgáltatja, írja az shtrend.hu. A központot két fázisban építik, ha elkészül 118 000 négyzetméternyi helyet lehet telepakolni szerverekkel. Természetesen egy ekkora technikai park óriási hőmennyiséget termel, éppen ezért építették a fjord közelébe.

A fjordból származó víz stabilan 8 Celsius fokos, éppen ideális egy ekkora központ működtetéséhez. Bizonyos értelemben hasonlít a Facebook új, 700 millió dolláros szerverfarmjához, amely Svédország északi részén épült, de 40 000 átlagos amerikai háztartás energiaigényét fogyasztja, ezért a Facebook próbálkozása közel sem olyan környezetkímélő. Várhatóan a norvég cégek töltik ki a hely legnagyobb részét, de a tulajdonosok európai és amerikai vállalatok jelentkezését is várják.

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.