Áder: a vízgazdálkodásban is el kell érni a szemléletváltást

A budapesti Víz-világtalálkozón a vízgazdálkodásban is el kell érni azt a szemléletváltást, amelyet a párizsi klímacsúcs eredményezett az éghajlatváltozás kezelésében – emelte ki Áder János köztársasági elnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken reggel.

Az államfő elmondta: a párizsi klímacsúcs óta mindenki evidenciaként beszél a klímaváltozásról. A jövő heti budapesti víz-világtalálkozón egy ehhez hasonló áttörést szeretnének elérni, hogy vízről úgy beszéljenek, mint a legfontosabb, de egyben legveszélyeztetettebb erőforrásról – hangsúlyozta. Felidézte: a 3 évvel ezelőtt rendezett budapesti víz-világtalálkozó fő célja az volt, hogy jövőképet vázoljanak fel és segítséget nyújtsanak ahhoz, hogy az ENSZ által elfogadandó fenntartható fejlődési célok keretében a víz a kitüntetett szerepet kapjon. Ezt sikerült is elérni, s már a vízzel kapcsolatos kérdéseket egyenrangúan kezelik olyan ügyekkel, mint például a szegénység felszámolása vagy a nők helyzetének javítása. Az Áder János fővédnökségével, a magyar kormány által a Víz Világtanáccsal együttműködésben szervezett eseményt, a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokat és Vízipari Szakkiállítást november 28. és 30. között tartják a Millenáris parkban.

A konferenciára meghívták a víz, a szanitáció – a vízhigiénia – és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ-intézményeket és más szakmai nemzetközi szervezeteket, továbbá a politika, az üzleti és a tudományos élet képviselőit. Az esemény célja, hogy összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civil szférával, továbbá, hogy inspirálja a 2015-2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célok, és a párizsi klímamegállapodás vízgazdálkodási vonatkozásainak gyakorlati megvalósítását, valamint segítse az ezekhez szükséges intézményrendszeri reformokat.

Az államfő a Kossuth Rádióban elmondta: a jövő heti világtalálkozóra nagy az érdeklődés: 111 ország, ebből 35 ország miniszterelnöki vagy miniszteri szintű képviselettel vesz részt. Továbbá kilenc fejlesztési bank és két nagy világszervezet (az ENSZ és a világbank) képviselői. A három évvel ezelőtt szintén Budapesten tartott világtalálkozóhoz képest csaknem megduplázódott a résztvevők száma, akkor 1100 voltak, most kétezer embert várnak – fejtette ki az államfő, megjegyezve: idén még többen érdeklődtek, de a helyszűke miatt nem tudnak mindenkit fogadni. Áder János kiemelte: szakemberek szerint – figyelembe véve a népességnövekedést, az eddigi vízhasználatot, s annak növekedését (lakossági, ipari és mezőgazdasági szinten) – ha folytatódik ez a tendencia és nem változtatunk az eddigi felelőtlen vízzel való bánásmódon, akkor az a további fejlődés gátját képezi, s 15-20 év múlva a vízválság is bekövetkezhet.

Az államfő elmondta: a háromnapos budapesti rendezvényen panelbeszélgetéseken megvitatják többek között, hogyan lehet mindenkinek biztosítani a biztonságos vízszolgáltatást, s miként lehet javítani a vízfelhasználás hatékonyságát. A rendezvényhez kapcsolódó kiállításon bemutatnak számos, zömében magyar innovációt. A víz-világtalálkozót szerdán záródokumentumot is elfogadnak.

Ajánlott tartalom

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület Erdélyben

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden Erdélyben a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezni a lángokat.