Áder János államfő is szerepet vállal a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testületben a Meteorológiai Világszervezet főtitkára és az ENSZ vízügyi kérdéseket koordináló szervezete, a UN-Water elnöke felkérésére - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

Áder János is szerepet vállal a globális Víz- és Klímaügyi Vezető Testületben

Áder János államfő is szerepet vállal a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testületben a Meteorológiai Világszervezet főtitkára és az ENSZ vízügyi kérdéseket koordináló szervezete, a UN-Water elnöke felkérésére – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

Az öt kontinensről felkért, tizenöttagú testület tagjai között jelenlegi és volt államfők, volt kormányfők, miniszterek, nemzetközi civil szervezetek és nagyvállalatok vezetői vannak jelen. A küldetésük, hogy a vízgazdálkodás és a klímavédelem kérdéseiben eddig megfogalmazott globális célok végrehajtását előmozdítsák – tartalmazza az elnöki hivatal közleménye. Mint írták, e két súlyos kihívás ezer szállal kötődik egymáshoz, ezért a védekezés is hatékonyabb, ha az adatfeldolgozásban, az oktatásban, a szabályzásban, az együttműködésben és a finanszírozásban összefüggő, egymást erősítő, gyakorlati megoldásokra összpontosítanak.

A szerdai virtuális indító tanácskozáson kiemelt figyelmet kapott, hogy jelentős mértékben szolgálják a vízgazdálkodás javítását azok a befektetések, amelyek az alkalmazkodást segítik a klímaváltozáshoz. Ezen keresztül javítható ugyanis a közegészség állapota, a társadalmak ellenálló képessége a járványokkal szemben, az élelmiszerellátás biztonsága és a gazdaságok stabilitása. Mint írták, Áder János megerősítette, hogy a klíma- és vízügyi problémák társadalmi és gazdasági hatásait azok összefüggéseiben lehet a leghatékonyabban kezelni.

Felajánlotta, hogy mind hazai, mind nemzetközi fórumokon szívesen képviseli a testület által kialakítandó, a válságok megelőzését szolgáló praktikus megoldásokat, melyekhez Magyarország jó példákkal járulhat hozzá. A Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület várhatóan a november végén kezdődő Planet Budapest névre keresztelt fenntarthatósági expo és világkonferencia keretében Magyarországon tart munkatalálkozót.

 

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.