Áder magyarországi ENSZ-konferenciát kezdeményez a vízről

Az öt parlamenti frakció egyetértésével elsősorban a víz témáját képviseli majd a köztársasági elnök vezette magyar tárgyalódelegáció a fenntartható fejlődésről szóló, júniusi Rio+20 konferencián, amelyen Áder János egy 2013-ban, Magyarországon tartandó ENSZ-tanácskozást is kezdeményez majd a kérdésről.

Az államfő meghívására pénteken, a Sándor-palotában tárgyaltak a parlamenti frakciók képviselői arról, hogy a június 20-án kezdődő, Rio de Janeiróba tervezett konferencián milyen álláspontot képviseljen Magyarország. Áder János az egyeztetés után közölte: 2013 őszén tarthatnák Magyarországon azt az ENSZ-tanácskozást, amelyen reményei szerint a magyar vízügy komoly tapasztalatait és tudását is bemutathatnák. A frakciók képviselői egyetértettek az államfő elképzeléseivel és támogatták, hogy a Rio+20 konferencián elsősorban a víz témáját képviselje Magyarország. 

Az LMP-s Schiffer András közölte, nagy örömükre szolgált, hogy az államfő egy ilyen fontos nemzetközi konferencia előtt kikérte a pártok véleményét. A politikus a víz témája mellett az élelmiszer-önrendelkezés képviseletét javasolta még a magyar delegációnak, egyben fontosnak nevezte, hogy Magyarország ne legyen kiszolgáltatva az “élelmiszerterrorista” világcégeknek. Azt is felvetette, folytatni kellene Sólyom László volt államfő kezdeményezését egy környezetvédelmi világszervezet létrehozása érdekében.

Balczó Zoltán, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szakmainak és tárgyszerűnek nevezte a találkozót. Fontosnak tartotta, hogy a konferencián Áder János vezeti a magyar delegációt, mert – mondta -, ő egyben környezetvédelmi szakpolitikus is. Hozzátette: a Jobbik parlamenti munkája elismerésének tekintik, hogy a párt egyik képviselője, Kepli Lajos is tagja a delegációnak. Balczó Zoltán szerint azért értettek egyet azzal, hogy a víz kérdéskörét emelje ki a magyar delegáció, mert Magyarország számára hatalmas kincs az ivóvízkészlet, a vízgazdálkodás ügyében pedig hazánk olyan tudással és technológiai ismeretekkel rendelkezik, amivel exportlehetőséghez is jut.    

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője fontosnak és reménykeltőnek tartotta az egyeztetést, támogatásáról biztosította a köztársasági elnök által felvetett tárgyalási tematikát és közölte azt is, hogy az esetleges jövőbeni konzultációkon is részt vesznek. A szocialista politikus azt kérte Áder Jánostól, hogy a konferencia után a fenntarthatóság gondolatát Magyarországon is erőteljesen képviselje, ösztönözze a politikai pártokat, a kormányt és a parlamentet, hogy a napi gyakorlatban is váljon valósággá ez az eszmerendszer. A pártelnök emellett a zöld gazdaság erősítését vetette fel az államfőnek.    

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, nem volt ellentét a pártok között, csak több irányból közelítették meg a kérdéseket. A kormánypárti politikus teljes támogatásáról biztosította az államfőt riói tárgyalásaihoz, illetve a Magyarországra tervezett ENSZ-tanácskozáshoz.    

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint a pénteki találkozó is azt mutatja, hogy Áder János törekszik minden álláspont és vélemény megismerésére. Elmondta, egyetértenek a víz témájának középpontba helyezésével, a Fidesz nevében azonban fontosnak tartják hangsúlyozni a természetes erdők és erőforrások védelmét. Utóbbival összefüggésben aláhúzta, a kormány a zöld szempontokat is figyelembe véve teszi a hangsúlyt a fogyasztási adókra a munkát terhelő adók helyett, mert így megakadályozza a pazarló gazdálkodás.    

Áder János mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a fenntartható fejlődés “rólunk szól, gyermekeink és unokáink életesélyeiről”. Mesterházy Attila szavaira utalva hangsúlyozta, ma már tényleg nem elég csak fontos célokat kitűzni és “ünnepélyes deklarációkat” elfogadni, hanem végrehajtható programot kell alkotni tagállami és globális szinten is. Schiffer Andrással egyetértve Áder János hangsúlyozta azt is, a víz nem szokásos kereskedelmi termék, hanem örökség, ami azt jelenti, hogy óvni, védeni és kezelni kell. A delegáció azért a víz témáját helyezi tárgyalásai középpontjába, mert a víz az emberi élet egyik alapja, ugyanakkor az egyik legnagyobb veszélynek van kitéve, amit csak politikai ciklusokon átívelve lehet kezelni – érvelt. A vízkérdés súlyosságát érzékeltetve ENSZ-dokumentumokból idézve elmondta: a mostani tendenciák folytatódása esetén 2025-re 2 milliárd ember él majd vízhiány sújtotta területeken, a Föld lakóinak kétharmada pedig vízellátási nehézségekkel lesz kénytelen szembenézni.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy a világ kórházi ágyainak negyven százalékát már most is a szennyezett víz miatt megbetegedettek foglalják el, és ugyanezen okokból naponta tíz, öt évesnél fiatalabb gyerek veszti életét – fejtette ki a köztársasági elnök, megjegyezve, sokan helytelenül azt gondolják, Magyarországot nem érintik a vízzel kapcsolatos problémák, ám ez nem igaz, mert a magyar vízkészlet 95 százaléka a határon túlról érkezik, ami rendkívül kiszolgáltatottá teszi az országot.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.