Afrika hatalmas napelemes projektekbe kezdett

Laikusként kézenfekvőnek is tűnik, hogy a napsütötte afrikai kontinensen a napelemek nyújthatnak megoldást az egyre csak növekvő energiaigényekre, viszont nem minden ország számára adottak a feltételek ahhoz, hogy önerőből ezeket a fejlesztéseket végre tudják hajtani.

A kontinens népességszáma folyamatosan nő és ezzel arányosan az energiaszükséglet is. Mindezért európai segítséggel Afrika országai számára is lehetővé kell tenni, hogy fenntartható módon állítsák elő a társadalom és gazdaság számára nélkülözhetetlen energiát, melynek legjobb módja nem más, mint a napelemek alkalmazása.

AFRIKAI NAGY NAPELEMES PROJEKTEK

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk néhány, a kontinensen a közelmúltban végrehajtott gigaprojektről, melyek Egyiptomban és Marokkóban valósultak meg, de a napenergiában nem csak ez a két állam látja a jövőt. A példamutató magatartás élenjárója a Nyugat-Afrikai Burkina Faso is, aki 2017-ben nyitotta meg első napelemfarmját. Igaz ez a napelempark, csak az akkori fogyasztás 5%-át tudta biztosítani, de letette az alapokat a megújuló energiatermelésbe fektetett bizalom terén.

A Zagtouli nevet viselő naperőmű mindössze 55 ha területű, mégis a térség legnagyobb parkjának számít. A napelempark mégis fontos tényező az ország életében, hisz Burkina Faso egyike Afrika legszegényebb országainak, és eddigi áramszükségleteinek csupán 60%-át tudta biztonságosan fedezni. A Nyugat-Afrikai állam jelentős energiaimportra szorul, melyet a szomszédos Ghana és Elefántcsontpart biztosított számára többnyire fosszilis energiahordozók felhasználásával előállított erőműveiből. Az átadott erőmű 33 MW beépített teljesítményű, ami 110 ezer háztartás napi energiaigényét tudja fedezni. A problémát súlyosbítja, hogy több afrikai országhoz hasonlóan Burkina Faso népességének is csak töredéke (20%-a) kapcsolódik jelenleg az elektromos hálózatra. Ez az arány viszont a jövőben nagymértékben növekedni fog, és az így támasztott igényt valamilyen úton módon ki kell elégíteni. A napelemparkok ezen a helyzeten hivatottak javítani.

KÜLSŐ SEGÍTSÉG A GLOBÁLIS JÓLÉTÉRT

A bemutatott projekt 57 millió dollárba került, melyet Burkina Faso maga nem engedhetett volna meg magának, ezért, hogy megvalósulhassa azt külső segítségre volt szüksége. A beruházás az Európai Unió támogatásával és francia kölcsönnel valósulhatott meg. Így kijelenthető, hogy ez a napelemes projekt kitűnő mintája annak, hogy a világ országai képesek összefogni a napenergia és a zöldebb jövő ügyében. A projekt sikeressége láttán Burkina Faso további fejlesztéseket szeretne végrehajtani a napenergia területén. Napirenden van a Zagtouli park 100 MW-osra történő bővítése. 2030-ra kitűzött cél pedig, hogy az ország energiaszükségleteinek 30%-át a létrehozott napelemes erőművek adják.

Pozitívumként említhető, hogy az egész kontinensre jellemzővé vált az ilyen irányú törekvés, vagyis a napelemek minél szélesebb körben való elterjesztése és hasznosítása. Az afrikai megújuló energiákkal foglalkozó ügynöksége a közeljövőben 10 milliárd dollárnyi befektetéssel számol, amiből 2030-ig nagyjából 300 GW alternatív energiaforrásokra alapozott kapacitást kívánnak létrehozni.

kép: Urbasolar

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.