Afrika új arca

A szélsőséges hőmérsékletingadozás, ebből adódóan az állandó és erős sivatagi szelek, a magas napsütötte órák száma és a forró kőzetek számtalan ígéretes lehetőséget biztosítanak Afrikában az alternatív energiaforrások felhasználására.

A kontinensen a legtöbb ország a szélenergia kihasználásával bővítené villamoshálózata kapacitását illetve csatlakozna egy fenntartható és hosszú távú termékkel a nemzetközi piachoz.

Legutóbb az Afrikai Fejlesztési Bank jelentette be, hogy támogatásával, előre láthatóan 2012-ben, felépül Afrikai legnagyobb szélerőműparkja Kenyában. 365 nagy teljesítményű szélturbina kerül telepítésre a Turkana-tó körül. Az 533millió fontból megvalósuló projekt 300 megawattos teljesítményével az országos villamoshálózatot fogja táplálni, ezzel bekerülve a világ legnagyobb hasonló projektjei közé. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának szóvivője elmondta, hogy Kenya energiaforrásainak a szél, a nap és a forró kőzetek energiájából kell származnia, melyekben hatalmas potenciál rejlik, ám legtöbbször megfontolás tárgyává sem teszik, főleg az utóbbi lehetőségeket.

A szélenergia azonban egyre több afrikai ország érdeklődését kelti fel, mivel viszonylag állandó és erős széljárás jellemzi őket. Marokkó és Egyiptom már a kereskedelmi lehetőségek megteremtésén dolgozik. Kenya és Etiópia pedig szélerőművei segítségével próbálja áthidalni a hatalmas szakadékot a villamosenergia kereslete és kínálata között. Etiópia egy 120 megawattos parkra adott megbízást Tigray tartományában, mely jelenlegi kapacitásának 15%-át tenné ki. Tanzánia egy 100 megawatt teljesítményű szélerőművet kíván telepíteni, ez villamoshálózatának 10%-a. Dél-Afrika a szénenergiától való függést mérsékelné az alternatív energiaforrás előállításának ösztönzésével. Egy díjazási rendszert vezet be, amely keretei között a szélenergia által táplált hálózathoz csatlakozók pénzbeli kiegészítést kapnak.

A Turkana-tó a világ legnagyobb állandó sivatagi tava, ahol állandó meleg szél fúj, tökéletes feltételeket biztosítva a kenyai projekthez, melynek egy 66 000 hektár bérelt területtel rendelkező német konzorcium a kivitelezője. A telepítés megkezdése körültekintő tervezést igényel, hiszen már a szállítás is nehézségeket okoz, több autóutat és hidat kell megjavítani, illetve a biztonsági kérdések megoldása szintén elkerülhetetlen.

Ajánlott tartalom

Az MVM 309 milliárd forint összegű osztalékelőleget fizet

Az MVM Energetika Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleget fizet - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.