Afrikába indul a napelemes repülőgép

Megkezdte kétezer kilométeres útját csütörtökön Svájcból Afrika, azon belül is Marokkó felé Bertrand Piccard svájci kalandkereső Solar Impulse nevű napelemes repülője.

Az André Borschberg pilóta vezette gép a tervek szerint pénteken Madridba, a Barajas repülőtérre érkezik, ahol Piccard veszi át a botkormányt, hogy Marokkó fővárosába, Rabatba vigye a szerkezetet. A gép végső úti célja a Marokkó délnyugati részén fekvő Varzazát, a sivatag kapuja lesz. Borschbergre nehéz feladat vár, 8500 méteres magasságba emelkedve át kell vinnie a repülőt a Pireneusok felett, Piccard számára pedig a szeles Gibraltári-szoros jelenthet nehézséget. A Solar Impulse a tervek szerint 2014-ben világkörüli utat tesz. Piccard különleges gépe eddig Franciaországba és Belgiumba repült Svájcból. A napelemes gép 64 méteres fesztávolságú szárnyain 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, azok gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lőerős villanymotor működtetésére. A gép tömege 1,6 tonna. A marokkói út a világkörüli próbatétel főpróbája – mondta Borschberg.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.