Afrikai árammal világíthat Európa 2015-től

A vártnál gyorsabban halad a Desertec elnevezésű kezdeményezés, amelynek célja, hogy Észak-Afrikában termelt áram fedezze az európai szükséglet 15 százalékát.

A projekt vezetője szerint öt éven belül el lehet kezdeni a környezetbarát módszerekkel termelt “sivatagi áram” betáplálását az európai hálózatba.
Ernst Rauch, a kezdeményezést életre hívó Münich Re viszontbiztosító klímaváltozási kutatócsoportjának vezetője egy csütörtöki lapinterjúban elmondta: a térségben kezdett tárgyalások a vártnál gyorsabban haladnak. A projekttársaság a marokkói, az algériai és a tunéziai kormánnyal is előrehaladott megbeszéléseket folytat. Ha minden jól alakul, akkor 2013-ban nekiláthatnak az első erőműpark építésének, 2015 végén pedig megindulhat az áramszállítás Európa felé – mondta Rauch a Süddeutsche Zeitung című lapnak.

A Desertec Industrial Initiative (DII) az eddigi legnagyobb szabású úgynevezett zöldáram – vagyis megújuló forrásból termelt áram – projekt a világon. A 17 társaság – köztük olyan óriáscégek, mint az E.On és a Siemens – által alapított konzorcium mintegy 400 milliárd eurót kíván bevonni a fejlesztésbe azzal a céllal, hogy az évszázad közepén 15 százalék legyen a napenergiával és egyéb környezetbarát technológiával előállított észak-afrikai áram aránya az európai felhasználásban.

A legnagyobb akadály az európai jogi szabályozás, áramot ugyan nagyobb nehézség nélkül lehet szállítani Afrikából az Európai Unióba, ott azonban szinte lehetetlen értékesíteni. “A törvények az országhatárokon belüli zöldáram-termelést támogatják. Ezen változtatni kell” – mondta Ernst Rauch a müncheni lapnak.
A DII 17 alapítója közül 7 németországi cég, de van köztük például spanyol és algériai is. Rauch elmondta: további nyolc tagot terveznek felvenni, és még inkább nemzetközivé kívánják tenni a vállalkozást.
A múlt héten a Desertec egy másik vezetője úgy nyilatkozott, hogy a kezdeményezés első konkrét eredménye egy erőműpark lesz a marokkói sivatagban. A létesítmény szél- és napenergiával termel majd áramot, kapacitása pedig 500 és 1.000 megawatt között lesz, ami nagyjából egy széntüzelésű erőmű teljesítményének felel meg.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.