Afrikai árammal világíthat Európa 2015-től

A vártnál gyorsabban halad a Desertec elnevezésű kezdeményezés, amelynek célja, hogy Észak-Afrikában termelt áram fedezze az európai szükséglet 15 százalékát.

A projekt vezetője szerint öt éven belül el lehet kezdeni a környezetbarát módszerekkel termelt “sivatagi áram” betáplálását az európai hálózatba.
Ernst Rauch, a kezdeményezést életre hívó Münich Re viszontbiztosító klímaváltozási kutatócsoportjának vezetője egy csütörtöki lapinterjúban elmondta: a térségben kezdett tárgyalások a vártnál gyorsabban haladnak. A projekttársaság a marokkói, az algériai és a tunéziai kormánnyal is előrehaladott megbeszéléseket folytat. Ha minden jól alakul, akkor 2013-ban nekiláthatnak az első erőműpark építésének, 2015 végén pedig megindulhat az áramszállítás Európa felé – mondta Rauch a Süddeutsche Zeitung című lapnak.

A Desertec Industrial Initiative (DII) az eddigi legnagyobb szabású úgynevezett zöldáram – vagyis megújuló forrásból termelt áram – projekt a világon. A 17 társaság – köztük olyan óriáscégek, mint az E.On és a Siemens – által alapított konzorcium mintegy 400 milliárd eurót kíván bevonni a fejlesztésbe azzal a céllal, hogy az évszázad közepén 15 százalék legyen a napenergiával és egyéb környezetbarát technológiával előállított észak-afrikai áram aránya az európai felhasználásban.

A legnagyobb akadály az európai jogi szabályozás, áramot ugyan nagyobb nehézség nélkül lehet szállítani Afrikából az Európai Unióba, ott azonban szinte lehetetlen értékesíteni. “A törvények az országhatárokon belüli zöldáram-termelést támogatják. Ezen változtatni kell” – mondta Ernst Rauch a müncheni lapnak.
A DII 17 alapítója közül 7 németországi cég, de van köztük például spanyol és algériai is. Rauch elmondta: további nyolc tagot terveznek felvenni, és még inkább nemzetközivé kívánják tenni a vállalkozást.
A múlt héten a Desertec egy másik vezetője úgy nyilatkozott, hogy a kezdeményezés első konkrét eredménye egy erőműpark lesz a marokkói sivatagban. A létesítmény szél- és napenergiával termel majd áramot, kapacitása pedig 500 és 1.000 megawatt között lesz, ami nagyjából egy széntüzelésű erőmű teljesítményének felel meg.

Ajánlott tartalom

Januártól ingyen pénzt kaphat, aki napelemet telepítene

15000 háztartás juthat 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes támogatáshoz.