Aggasztó eredményt mutat a felmérés – a rezsicsökkentés csak ront a helyzeten?

Megrekedt az úgynevezett tiszta energiaforrások felé való globális elmozdulás – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) napokban publikált jelentésében. Az energia valós költségének meg kell jelennie a fogyasztói árakban – fogalmaznak.

A megújuló technológiák gyors terjedése csak részleteiben javít valamit az összességében borús összképen, amely az alacsony karbonintezitású energiaforrások helyzetének vizsgálatakor rajzolódik ki – summázza éves helyzetjelentését az IEA, amelyet a Clean Energy Ministerial nevű, a globális üvegházgáz-kibocsátás négyötödéért felelős országoknak címez.

A világ vezetői ugyan sokat beszélnek a téma fontosságáról, és noha az elmúlt évtizedben a megújuló energiaforrások felhasználása jelentősen fellendült, ennek ellenére a globális energiagazdaság éppolyan “piszkos”, mint két évtizede. A jelentés (Tracking Clean Energy Progress) bevezeti az energiaszektor karbonintenzitási indexét (ESCII), amely azt mutatja, mennyi szén-dioxidot bocsátunk egy adott egység energia megtermeléséhez. Az ESCII globális átlaga 1990-re visszavetítve azt mutatja, hogy 2,39 tonna szén-dioxid képződött az energiatermelés során egy tonna olajegyenértékre vetítve, míg 2010-ben 2,37.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.