Június 22. és július 14. között lehet licitálni az árveréseken a tíz hektárnál nagyobb területű földekre az illetékes kormányhivatalok kijelölt helyszínein. Ezzel párhuzamosan folytatódik a tíz hektárnál kisebb területű állami földek értékesítése is, melynek hirdetményeit 2023. június 14-én teszi közzé a Nemzeti Földügyi Központ az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén - közölte az agrártárca szerdán az MTI-vel.

Agrárminisztérium: tovább folytatódik a földértékesítési program

Június 22. és július 14. között lehet licitálni az árveréseken a tíz hektárnál nagyobb területű földekre az illetékes kormányhivatalok kijelölt helyszínein. Ezzel párhuzamosan folytatódik a tíz hektárnál kisebb területű állami földek értékesítése is, melynek hirdetményeit 2023. június 14-én teszi közzé a Nemzeti Földügyi Központ az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén – közölte az agrártárca szerdán az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozzák: a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború és az arra adott elhibázott brüsszeli szankciók rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, aminek egyik alapja a termőföld. A magyar agrárium előtt álló kihívások ellenére a gazdák elkötelezett munkájának és szorgalmának köszönhetően mindig biztonságos élelmiszer kerül a magyar családok asztalára. Az Agrárminisztérium ezért minden lehetséges eszközzel támogatja az ágazat szereplőinek tevékenységét, aminek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása. A meghirdetett területekre bárki tehet ajánlatot, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel.

Egy hektár területnagyságig a földművesnek nem minősülő személyek is vásárolhatnak földet, egy és tíz hektár közötti területre, illetve tulajdonrészre kizárólag a földműves nyilvántartásban szereplő természetes személyektől érkezhet érvényes vételi ajánlat. A hirdetmények az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerülnek. A meghirdetett területekre 30 napig lehet vételi ajánlatot tenni. A Nemzeti Földügyi Központ a 2023. június 14-én megjelenő hirdetményekben közel 6000 földrészletet kínál eladásra 1600 településen, mely mintegy 7000 hektár területet érint. Ebből csaknem 2000 földrészletet először hirdetnek meg, ezek között 5-10 hektár területnagyságú erdők is találhatók. Továbbá azon földrészletekre is lehet újra ajánlatot tenni, melyeket korábban már meghirdettek, de még nem találtak gazdára. A területek 40 százaléka szántó, rét, legelő művelési ágú, 40 százaléka erdővel érintett, 20 százaléka vegyes művelési ágú. Az értékesítésre kerülő földek továbbra is az állami földvagyon-portfólió tisztítását szolgálják. 

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.