Agroökológia – az élelmezési rendszer problémái

Az elmúlt ötven évben élelmezési rendszerünk egyrészt egyre inkább globalizált lett, másrészt erősen függ az olcsó nyersanyagoktól, növényvédő szerektől, műtrágyáktól és a gépesítéstől.

Ennek a rendszernek a társadalmi és a környezeti hatása is pusztító. A kistermelők és a kis élelmiszercégek tönkremennek, egyszerre elterjedt az elhízás, valamint az élelmiszerszegénység. Egymást követik az élelmiszerválságok, pedig lenne megoldás. Az élelmezési rendszer problémáiról Friedrich Róbert, a Magyar természetvédők Szövetségének elnöke mesélt. Rámutatott, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszer iparosodott, és napjainkban már az óriási élelmiszerláncok és a hatalmas cégek kezében van ez az egész rendszer. Ez azt eredményezi, hogy igen nagy a választék, sokat termelünk, viszont ezeknek az előállításához hatalmas természeti erőforrásokra van szükség. Friedrich Róbert hozzátette, hogy a szállítást és a csomagolást is figyelembe véve elpusztítjuk a természetes ökoszisztémáinkat. Azon kívül, hogy a káros anyagok a természetbe, sőt esetenként a termékekbe is belekerülnek, az üvegházhatást is fokozzák. Kiemelte, hogy a nagy cégek kiszorítják a kistermelőket, akik így egyre inkább elszegényednek és ez is egy negatívum.

Friedrich Róbert szerint a globalizált élelmezési rendszer azt a látszatot kelti, hogy sok termék közül választhatunk, de valójában ez nem így van. Száz éve több növényfajtából választhattak az emberek, míg napjainkban például az alma esetében csak néhány van a boltok polcain. Emellett az élelmiszerek is egyre inkább uniformizáltak lettek. Ez azért problémás, mert az ízvilág leszűkül. Néhány évtizede zamatos zöldségeket és gyümölcsöket lehetett fogyasztani, de manapság a legtöbb vízízű. De sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a tápanyag tartalmuk csupán töredéke annak, ami néhány évtizede volt. Ez pedig a minőségi éhezés felé vezet. Problémás még, hogy a nagyüzemi növényfajták előállításához a legtöbb esetben már kifejezetten szükség van műtrágyára és a növényvédő szerek felhasználására.

Nézzék meg március 21-én az Egyenlítő című műsort este 11 órakor az OzoneNetwork tévén, melynek vendége Friedrich Róbert, a Magyar természetvédők Szövetségének elnöke lesz, és tudjanak meg még többet a globalizált élelmezési rendszerekről.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.