Ágyúszóval tiltakoztak a szemétégető ellen Szentgotthárdon

Ágyúszóval tiltakoztak az ausztriai Heiligenkreuzba tervezett szemétégető megépítése ellen Szentgotthárdon szombaton.

A ProNas Környezetvédő Egyesület felhívására több száz fős tiltakozó tömeg gyűlt össze Szentgotthárd főterén. Lovas huszárok felvezetésével két 48-as ágyút toltak ki a határra, ahol a lövedékeket szimbolikusan kilőtték az égető tervezett helyszínének irányába.
A civil szervezet a demonstrációval azt kívánta elérni, hogy a döntéshozók is hallják meg végre a hangjukat – fogalmazott Soós Zoltán, az egyesület elnöke. Az elmúlt négy esztendőben számtalan beadványt készítettek, demonstrációkat tartottak, tízezer tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a szemétégető ellen. A megye, az Országgyűlés, a kormány határozatban ítélte el a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető létesítését.

A civil szervezet szerint a szemétégető teljesen átformálná a táj látképét, miközben a kisváros az idegenforgalomra építené a jövőt. Két nemzedéken át éjjel-nappal 175 méteres füstoszlop gomolyogna a hulladékégető közel 100 méter magas kéményéből, miközben az egészségügyi kockázatok mind a mai napig nem ismertek. Soós Zoltán azt is elmondta, ha a beruházás megvalósul egymillió ember szemete érkezik a határszélre.

Ausztriában a meglévő 11 szemétégetőt sem tudják működtetni, mert nincs elegendő szemét. Mindezek ellenére az országhatáron Ausztria legnagyobb kapacitású létesítményét építenék fel – fogalmazott a demonstráción Soós Zoltán.
A civil szervezet a bécsi Umweltsenathoz (környezetvédelmi tanács) is benyújtotta már fellebbezését. Mind ez idáig nem történt semmi, de az engedély megadása bármikor megtörténhet – fűzte hozzá az elnök.

Ajánlott tartalom

Áder János: alig található a Földön tisztítás nélkül fogyasztható víz

Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség felelőtlenül használja a rendelkezésre álló vizet - közölte Áder János köztársasági elnök szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.