Ahol a nők szerelik fel a napelemet a házra

Bangladesnek komoly energiaellátási problémái vannak. A 162 milliós népesség közel fele nem tud áramhoz jutni. A fény megváltoztathatja az életet, ezért is döntött úgy egy bangladesi kis falu, hogy a napenergiát fog használni.

A Grameen Shakti, egy bangladesi non-profit szervezet elindított egy programot még 1996-ban, mely keretein belül napelemeket szerelnek fel házakra. A programban nőket képeznek ki, hogy fel tudjanak szerelni napelemeket otthonokra és üzletekre. “Ez a fajta munka segít a nőknek abban, hogy anyagilag is hozzájáruljanak a családi bevételhez. Reméljük, hogy ki tudják majd terjeszteni ezt a programot az egész országra.” – mondta egy Monowara nevű nő, amint éppen felszerelt egy napelemet a házára. A 40 éves Fatima Begum életében először használhat majd elektromosságot a programnak hála. “Eddig kerozin lámpát használtam, de az bekormosította a házat. “ – mondta Begum. Sajnos ezek a napelemek nem olcsók. Körülbelül 300 dollárba kerül egy, mely a bangladesiek éves átlagkeresetének a fele. Szerencsére lehet részletre is fizetni, így sokak felszerelhetik maguknak. Természetesen nem csak lakóházakra telepítenek napelemet, hanem szinte minden üzletre is, melyek így sokkal nagyobb profitot tudnak felmutatni. A Grameen Shakti technikusai 1996 óta 550.000 rendszert telepítettek 40.000 faluban.

munka közben

Ajánlott tartalom

Mi az energetikai tanúsítvány és miért van egyre nagyobb jelentősége Budapesten?

Az energetikai tanúsítványnak egyre nagyobb jelentősége van a budapesti ingatlanok adásvétele során. Az emelkedő energiaárakra való tekintettel az ingatlanok rezsiköltségének egyre nagyobb jelentősége van. Mi az energetikai tanúsítvány és mit kell róla tudni?