Ahol a szennyvízből lesz közvilágítás

Az észak-angliai Sheffield városában az utcai lámpaoszlopokat gáz világítja.

A gázt pedig szennyvízből nyerik. Újabb példa a körkörössé tett anyagi folyamatokra, melyek lényege az újrafelhasználás. A szennyvíz energiává alakításában sokkal több lehetőség rejlik, mint amit a világban ma ebből alkalmaznak.
Kevés város van a világban, ahol megőrizték volna a régi gázlámpás rendszereket. Régen az Egyesült Államokban is szennyvízből juttattak gázt egyes városok köztéri lámpáihoz.
Az ürülékből visszamaradó szilárd halmazállapotú elemeknek nagy az úgynevezett BTU-értéke, ami az üzemanyag energiáját jelöli: a szenny jól ég. A szennyvíz másik hasznosításának módja az “anerobikus” feldolgozás, amikor baktériumok emésztik meg a szennyvíz organikus elemeit, amely folyamat metánt produkál. A metán aztán felhasználható hő előállítására vagy turbinák meghajtására. A baktériumok szolgálatba állításából gázosítás keletkezhet: ez magas hőmérsékletű folyamat, melynek végén üzemanyagként használható gáz jön létre.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Egzotikus betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt

Messzi földről származó különleges betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt, amire fel kell készíteni az orvosokat - hangsúlyozta egy hétfőn ismertetett nyilatkozatában az országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.