Ajkai pernyehullás – Idén 58 órát üzemelt határérték feletti kibocsátással az ajkai erőmű

A jogszabályban engedélyezett évi 120 órával szemben az idén 58 órát üzemelt határérték feletti kibocsátással az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt., – közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője keddi ajkai sajtótájékoztatóján.

Zay Andrea azt követően ismertette az erőmű által szolgáltatott adatokat, hogy ugyancsak kedden Ajka polgármestere sajtótájékoztatóján bejelentette, a Bakonyi Erőmű Zrt. kéményeiből a városra hulló pernye miatt büntetőeljárást kezdeményeznek ismeretlen tettes ellen. Kilátásba helyezte azt is, ha nem szűnik meg a környezeti terhelés, a város tulajdonában levő távhőszolgáltató nem vásárol hőenergiát az erőműtől. Schwartz Béla (MSZP) hozzátette, az erőmű tevékenysége “több hónapja súlyos környezetszennyezést eredményez” a városban, mivel – különösen éjszaka – az ajkai lakások erkélyére, a parkoló gépkocsikra, a közterületekre és vízfelületekre nagy mennyiségű pernye hullik.

Zay Andrea elmondta, hogy a határérték túllépése esetén az erőműveknek kötelező tájékoztatást adniuk a környezetvédelmi hatóság részére. A főosztályvezető szerint a határérték túllépését többnyire a kazánok újraindításakor bekövetkező tökéletlen égés, illetve a kedvezőtlen összetételű tüzelőanyag használata okozhatja.

Megjegyezte, hogy 2005 óta 21 bejelentés érkezett a hatósághoz az ajkai erőmű tevékenységével kapcsolatban, ebből hét az idén. Ezek kivizsgálása érdekében hatósági ellenőrzést indítottak, amelyek keretében a kormányhivatal augusztusban és szeptemberben is több alkalommal levegőtisztaság-védelmi méréseket végez és folyamatos ellenőrzést tart a Bakonyi Erőmű ajkai telephelyén. Hozzátette, a légszennyezőanyag-kibocsátás teljes körű vizsgálata érdekében szeptemberben a szomszédos Bakonyi Bioenergia Erőműfejlesztő Kft-t is ellenőrzik.

Zay Andrea kiemelte, a kormányhivatal bekéri a két társaságtól az általuk idén januártól végzett 24 órás, folyamatos mérések adatsorait, valamint ellenőrzik mérőrendszereik megfelelőségét is. Emellett a kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a városban a 10 mikrométer alatti szálló por koncentrációját és mérik az ülepedő por mennyiségét is.

A főosztályvezető kitért arra, 2010 és 2012 között a város légszennyezettsége a téli időszakban többször is elérte, valamint meghaladta a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási küszöbértékét, azonban 2013 óta nem volt küszöbérték-túllépés.

Az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. a környezetvédelmi és működési engedélyeiben foglaltaknak megfelelően végzi működését – közölte Németh Frigyes vezérigazgató kedden telefonon az MTI-vel.

Hozzátette: a levegőre, a hulladékra, a salakra, vagy a zagyra vonatkozó, a technológia által a környezetbe jutó anyagok kibocsátási normáit általánosságban betartják, a műszaki okokból adódó túllépések a társaság számára is veszteséget jelentenek.

A vezérigazgató hangsúlyozta, az erőmű tüzelőanyag portfóliójának 10 százaléka szén, 85 százaléka farönk vagy vállalkozók által gyártott faforgács, öt százaléka pedig különböző mezőgazdasági eredetű anyag.

Tájékoztatása szerint az ajkai erőmű a város területén hőtermelőként van jelen, de az erőműhöz közeli mintegy 100 lakásból álló Kandó Kálmán lakótelepen a cég a szolgáltató is. Emellett az erőmű ipari gőzt is szolgáltat a szomszédságában levő társaságoknak, ahol 200-250-en dolgoznak.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.