Akár 10 centi hó is hullhat

Kedden az északi megyékben helyenként több mint 10 centiméternyi, a Bakonyban pedig akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

Az eső hétfőn késő estétől az Alpokalján és a Kisalföldön egyre nagyobb területen havazásba megy át. Kedd reggelig a Dunától nyugatra már mindenütt hó – főként a Dél-Dunántúlon tapadó hó is – valószínű, és napközben a keleti megyékben is fokozatosan egyre inkább a szilárd halmazállapotú csapadék lesz a jellemző. Kedd reggel, kora délelőtt a Duna vonalában átmenetileg ónos, illetve fagyott esőre is számítani lehet. A Bakonyban akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat, de helyenként az északi megyékben is több mint 10 centiméternyi hóra lehet számítani. Máshol maximum 6-8 centiméteres hómennyiség várható. Az erős szél és a fagypont alá csökkenő hőmérséklet hatására az Észak-Dunántúlon és Pest megyében újra számítani kell hófúvásra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre kilenc megyére és Budapestre adott ki elsőfokú figyelmeztetést a várható ónos eső, a havazás, illetve a hófúvás miatt, egyes térségekre mindhárom veszélyes időjárási jelenségre vonatkozóan.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.