Akár 1,3 milliárd forintnyi hitel energiahatékonyságra

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15 millió euró refinanszírozási hitelkeretet biztosít az Erste Bank Hungary számára önkormányzati energiahatékonysági projektek megvalósításához.

Egy önkormányzat, vagy önkormányzati projektcég maximum 5 millió eurót vehet fel, a maximális futamidő 15 év lehet, forintban és euróban is lehet igényelni az energiaprojekthez a hitelt. A beruházás sikeres megvalósítása esetén az EBRD hitelkeretét 20 százalékos mértékig az EU vissza nem térítendő támogatása is kiegészíti. A hitellehetőség az önkormányzatok alábbi típusú projektjeire érvényes:

 
– energiahatékonyságot növelő berendezések fejlesztése
– fűtési és világítási rendszerek cseréjére
– elavult kazánok felújítása
– épületek hőszigetelésének korszerűsítésére is fel lehet venni a hitelt.

 
Az egy-egy önkormányzatnak nyújtott kölcsönök nagyságát és kamatfeltételeit egyedileg határozzák meg az Erste részéről. Ülle Müürisepp Gutierrez, az EBRD budapesti irodájának vezetője a hazai sajtónak elmondta: az EBRD továbbra is finanszírozza a működési területén lévő országok gazdaságait. A bank bízik abban, hogy ezzel a hitellel hozzájárulhat a magyarországi  önkormányzati szektor további fejlődéséhez. A hitelkeretet az Erste piaci kamatokkal veszi fel az EBRD-től, és a kölcsönfelvevő önkormányzat hitelképességének megvizsgálása után szabja meg számára a kölcsön konkrét feltételeit. Az energiamegtakarítást célzó projektek megvalósíthatóságát az EBRD szakértői is megvizsgálják, majd a beruházás végén a hitel felvételekor vállalt feltételek teljesítését független szakértők ellenőrzik.

Ajánlott tartalom

Csökkent az Alteo negyedéves bevétele az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak miatt

Az Alteo Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben meghaladta a 26,6 milliárd forintot az előző év azonos időszakában elért 36 milliárd forintot követően, a 26 százalékos csökkenést elsősorban a szignifikánsan alacsonyabb energiapiaci árkörnyezet okozta a hő- és villamosenergia-termelés szegmensben - közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat a tőzsde honlapján kedden.