Akár krumplival is működhet az Intel új csipje

Ezen a héten tartották a cég fejlesztőknek szóló rendezvényét, ahol Intel kutatói bemutattak egy kísérleti processzort, amivel nagyságrendekkel csökkenthető az eszközök energiafelhasználása.

A “Claremont” kódnévre keresztelt csip az első, úgynevezett küszöbközeli feszültségen működő processzor. Ez azt jelenti, hogy a tranzisztorok nagyon alacsony feszültségen, majdnem küszöbfeszültségen képesek működni, szemben a mostani megoldással, amely jóval nagyobb feszültségingadozással jár. Az új technológia jelentősen növeli a hatékonyságot és csökkenti az energiafelhasználást. A bemutatóban egy Linux operációs rendszert futtató pécén próbálták ki a processzort, amelynek energiaellátását egy bélyeg méretű napcella  biztosította. A processzorral együtt egy másik kísérleti terméket is alkalmaztak: egy újfajta, nagyon hatékony memóriát.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Nagyobb adatforgalom mellett is kevesebb energiát fogyasztanak az 5G hálózatok

Nagyobb adatforgalom mellett is kevesebb energiát fogyasztanak az 5G hálózatok. Sőt, a technológia más szektorok fogyasztásának és kibocsátásának csökkentését is felgyorsíthatja - állapítja meg az Ericsson legfrissebb kutatása.