Akár tízezreket is megspórolhat évente: villámgyorsan megtérül a napenergiás befektetés

Az otthonfelújítási támogatással a napelemes rendszerek megtérülési ideje is lecsökkenhet.

Hatalmas az érdeklődés az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos munkák iránt, de vannak a támogatásnak olyan részletei, amelyekre érdemes figyelmet szentelni. Nem minden fejlesztés egyforma, hisz különböző tételeket tartalmaz és nem mindegyiknél jelenik meg egyenlő arányban a munkadíj és az anyagköltség, ami ugye a legkedvezőbb elszámolási lehetőséget jelentené. A napelemes beruházásokra koncentrálva most összeszedtük azokat a legfontosabb pontokat, amikre érdemes odafigyelni:

Utófinanszírozás: talán az egyik legfontosabb dolog, amiről érdemes tudni, hogy a program alapvetően utófinanszírozott. Ez azt jelenti, hogy adott család bármilyen jellegű felújítást hajt végre, legyen az beltéri festés, vagy napelemes rendszer telepítése, neki azt előre meg kell finanszíroznia (akár hitellel), és csak az elszámolási dokumentáció benyújtását és pozitív elbírálást követően számolhat a támogatással.

Fontos, hogy a számlák az utolsó tétel kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig benyújtásra kerüljenek. A visszatérítés pedig a pozitív döntés és a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül történik meg. Napelemes rendszer engedélyeztetése: jobb, ha tudjuk, hogy ez a napelemes rendszer esetében nem elszámolható tétel, ugyanis az Államkincstár által kiadott közlemény szerint ez olyan szolgáltatás, ami nem illeszkedik a munkadíj és az anyagköltség kategóriába. Mindezért nem kell csodálkoznunk, ha a szállító cég ezt külön tételként, a számlától függetlenül számolja fel.

Ugyanakkor az engedélyeztetés igen fontos eleme egy napelemes rendszer beüzemelésének. Mivel a folyamat akár 3 hónapot is igénybe vehet, ezért fontos, hogy a telepítést megelőzően elinduljon a folyamat, hogy a rendszerre kiállított számla/számlák esetében ne fusson ki senki az elszámolásra rendelkezésre álló 60 napból.

A felújítások összehangolása: a korábban már említett elszámolhatóságra rendelkezésre álló 60 nap okán érdemes a különböző, de mégis összefüggő munkálatokat összehangolni. A napelemes rendszer esetében klasszikusan ilyen eset a tető felújítása és a napelemek felszerelése. Míg az energiatermelő berendezés felszerelése általában 1 napra koncentrálódik, addig a tetőszerkezet megújítása akár több napos, hetes munkálat is lehet. Éppen ezért érdemes összeállítani egy projekttervet, ahol részletesen megtervezzük a folyamatokat, lépéseket.

Elszámolási dokumentáció összeállítása: mint minden támogatási lehetőség, úgy az Otthonfelújítási program is jelentős adminisztrációval jár. Fontos, hogy a szükséges szerződések, nyilatkozatok és számlák megfelelő tartalommal és pontosan kerüljenek kitöltésre. Sokak számára ez igen megterhel lehet, ezért javasolt a szakértő cég szolgáltatásainak az igénybevétele, hisz így biztosak lehetünk benne, hogy azt a támogatást, amivel számoltunk biztosan vissza is kapjuk.

Számlák tartalma: a kormányrendelet részletesen is kitér a számlákkal kapcsolatos tartalmi elvárásokra. A támogatás csak a számlával igazolt felújítási költségekre számolható el 50%-os, de legfeljebb 3 000 000 forint értékig. Az optimális esetben a támogatás összegét tekintve az anyagköltség, illetve a munkadíj 50-50%-os arányban szerepel. Fontos azt is tudni, hogy a támogatás az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számlák vonatkozásában nem számolható el. Mindezért kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a számlázás is megfelelő formában történjen. Érdemes már a szerződéskötés előtt letisztázni milyen tartalmú számla is kerül majd kiállításra.

Ráadásul a rendelet felhívja a figyelmet arra is, hogy a napelemes rendszer esetében a számlán feltűntetett anyagköltség és munkadíj együttes értéke nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. Minden olyan benyújtott számla, ami ezt az értéket meghaladja elutasításra kerül. Tehát nincs lehetőség arra, hogy az adott értékhatár feletti összeget a család saját költségén átvállalja és csak a megszabott határig számoljon el.

Telepítői leterheltség: ezzel a tényezővel mindenképpen számolni kell minden területen, így a napelemes rendszereknél is. Ráadásul e területen a szaldó elszámolás miatt is dömpinggel lehet számolni, így feltétlenül javasolt mielőbb egy megfelelő szakértelemmel rendelkező napelemes céget keresni és vele szerződést kötni.

Garancia: engedélyeztetéshez hasonlóan a napelemes rendszer elemeire megvásárolható kiterjesztett garancia sem elszámolható tétel. Mindezért, ha meg szeretnénk hosszabbítani a garanciára vonatkozó időszakot azt külön számlán kell kezelnünk a szállító céggel.

Érintésvédelmi vizsgálatok: az Államkincstártól kapott friss információk szerint az érintésvédelmi mérés, illetve felülvizsgálat, mint a napelemes cég által nyújtott mérnöki szolgáltatás munkadíjként elszámolható, így az szerepeltethető a rendszer telepítésére kiállított számlán külön tételként.

Vállalkozó kiválasztása: a támogatástól függetlenül, de kiemelten fontos, hogy a napelemes rendszer kivitelezésére olyan céget válaszunk, aki megfelelő szakértelemmel rendelkezik, és olyan termékekkel dolgozik, ami megbízható és magas színvonalat képvisel a piacon. Mindezért érdemes 1-2 napot szánni arra, hogy megismerjük a kiszemelt céget és tájékozódjunk a szolgáltatásai felől.

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.