Aki most telepítene napelemet mire számítson?

Elképesztő érdeklődési hullámmal kell megküzdeniük a hazai cégeknek, részben a rezsiszabályok átírása miatt.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az elmúlt időszakban előbb az otthonfelújítási program, majd a 100 százalékos támogatási pályázat, végül pedig a rezsiszabályok átírása miatt bontakozott ki komoly roham a hazai napelemes piacon, rengeteg háztartás szeretne minél előbb napelemhez jutni. Mindez komoly terhelést jelent a Magyarországon működő vállalkozások számára, gyakorlatilag már lehetetlen olyan céget találni, amely garantálni tudná az idei telepítést – írja a Portfolió. A leterheltség mellett sok vállalatnál az alapanyaghiány is problémát okoz, de az engedélyeztetési eljárások is hosszúra nyúltak. „Ez év júliusában dupla, az augusztusi hónapban pedig közel háromszoros mennyiségű igénybejelentés érkezett a társaság elosztási területére vonatkozóan” – mondta a Portfoliónak Egyházi Nikoletta, az OPUS TITÁSZ Zrt. kommunikációs vezetője. Az E.ON azt is elárulta, hogy szolgáltatási területén, amely a magyar elosztóhálózat felét adja, jelenleg mintegy 90 ezer háztartási méretű kiserőmű működik, több mint 700 megawatt beépített összteljesítménnyel.

Ez az országos rendszerterhelés körülbelül 10 százaléka. A cég szerint az elmúlt két hónapban megsokszorozódtak az eleve példátlan mennyiségű telepítési igények, az egy évvel ezelőttihez képest most hatszoros az érdeklődés. A társaság arra számít, hogy a tendencia fennmarad az elkövetkező hónapokban. A vállalat a helyzetre reagálva online igénybeadási lehetőséget hozott létre, amellyel a háztartási méretű kiserőművekkel kapcsolatos ügyek feldolgozásának egyes lépéseit automatizálták, így gyorsítva fel a folyamatot. Az E.ON arra kérte ügyfeleit, hogy használják a platformot, így segítve az ügyintézést.

Az érdeklődések nagy száma miatt a szokásosnál hosszabb feldolgozási időre kell számítani. A cég szerint a hálózatra kapcsolás időtartama attól függ, hogy az érdeklődő olyan területen akar-e napelemet telepíteni, ahol a hálózat leterheltsége erre lehetőséget biztosít, illetve hogy szükséges-e további beruházás, fejlesztés a projekt során. A bejelentést a hálózati csatlakozásról egyébként már a kivitelezés előtt, előzetesen meg kell tenni.

Megszűnik a visszatáplálás

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón ismertette a kormány legújabb döntéseit. Ami energetikai szempontból a legfontosabb: az újonnan telepítendő napelemek esetében felfüggesztik a megtermelt energia betáplálásának lehetőségét. Az utóbbi időkben a napelemek hazánkban is elkezdtek rohamosan terjedni, ennek fő oka az idén év végéig elérhető otthonfelújítási program, a novemberben újrainduló, jelenleg szünetelő napelemes pályázat, valamint a rezsiszabályok augusztusi megváltozása. A különböző támogatások, illetve az elszálló energiaárak miatt rengeteg háztartás szeretne minél hamarabb napelemhez jutni, ez pedig sajnos a hazai cégeket is megterheli, jelentősek a csúszások.

Egy másik probléma, hogy az elmúlt években a hálózatot nem sikerült a növekvő igényeknek megfelelően fejleszteni, az meglehetősen elavult. Mint Gulyás Gergely kifejtette, több az energiabetáplálási igény, mint amit a hálózat be tud fogadni, ezért döntöttek úgy, hogy változtatni kell a szabályokon.

 

 

Portfólió / alternativenergia.hu

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.