Akkutöltés négy óra alatt, háztartási konnektorról

Az Opel előreviszi a mobilitást: a forradalmi és praktikus Opel Ampera Európa első gyakorlatias villanyautója, amelynek értékesítése az év vége előtt kezdődik.

Az Ampera kerekeit mindig villanymotor hajtja: a 16 kWh kapacitású lítium-ion akkuval táplált 111 kW/150 lóerős hajtómű 40-80 km hatótávot tesz lehetővé zéró emisszióval – ez a tereptől, a vezetési technikától és a hőmérséklettől függ. A fogyasztást és az emissziót mérő ECE R101 szabályozás szerint az Ampera megfelelő adatai 1.6 l/100 km és 40 g/km CO2 (ideiglenes adatok). Az Ampera Voltec villamos hajtásrendszere összehasonlíthatatlan vezetési élményt nyújt, a már álló helyzetben 370 Nm nyomaték 9 másodperces százra gyorsulási időt és 161 km/órás csúcssebességet tesz lehetővé. Szinte hangtalanul suhan, még kiterjesztett hatótávval is. Attól nem kell tartani, hogy lemerült akkuval megáll, így hátrányok nélkül élvezhetők a környezetkímélő működés előnyei: független vizsgálatok szerint az Ampera zéró emissziójú hatótávja napi közlekedésre megfelel az európai autósok 80 százalékának, a benzinmotor jóvoltából az összesített hatótáv több mint 500 kilométer – a motor azonnal belép, ha egy bizonyos érték alá esik az akkufeszültség.

 
Ugyanilyen forradalmi az Ampera designja. Áramvonalas utasterében színes érintőképernyő helyettesíti a hagyományos műszereket és kapcsolókat. Az autó emellett praktikus is, hiszen négy felnőttet szállíthat el kényelmesen, csomagtere pedig lehajtott hátsó ülésekkel 310 liter. A még idén forgalomba kerülő Ampera megfelel az Opel hagyományainak: fejlett technikát és valóságos előnyöket kínál reális árért. Garanciája az egész élettartamra/160,000 kilométerre szól (Németország és Anglia), az akkura pedig nyolc év/160,000 kilométer. Javasolt ára 42,900 euró (felszereléstől és országtól függően változhat). Más gyártóktól eltérően az Opel mindig az autó és az akku együttes árát adja meg. Az Opel Ampera lelkes fogadtatásban részesült, máris elnyerte a média és a nyilvánosság több díját, és felvillanyozta az újító szellemű embereket Európában. Több mint ötezren csatlakoztak az ePioneer közösséghez a www.opel-ampera.com címen. Ők elsőként próbálhatták ki és szerezhettek tapasztalatokat az autóról. Az Opel tízezer Ampera eladását várja 2012-ben.

 
“A jelenleg ismert villanyautóktól eltérően az Opel Ampera egyedüli kocsiként is megfelel,” mondta Alain Visser, az Opel értékesítési-, marketing- és vevőszolgálati igazgatója. “Mindent megad: forradalmi hajtást, modern formát, kiváló biztonságot és minőséget, könnyű használatot és nagyszerű vezethetőséget. Megvalósítja az álmokat és az
Opel filozófiáját, modern és trendformáló. Az Ampera jelenti a vállalat pozitív, jövőorientált, zöld gondolkodását, amellyel megfelelünk a holnap kihívásainak.” Az Ampera vezeti fel az Opel e-mobilitási programját, amelyben lesznek kis, tisztán akkumulátoros hajtású városi autók és tüzelőanyagcellás járművek is, amelyek maguk fejlesztik a működésükhöz szükséges áramot.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.