Aktívház lakótelep épült

Norvégiában városfejlesztési projekt is népszerűsíti az Európa-szerte egyre nagyobb teret hódító aktívházakat. A széndioxid-semleges aktívházak száma Európa-szerte gyarapszik.

Egyre több országban alkalmazzák a fenntartható működés mellett az élhető beltéri környezetre is tekintettel lévő építészeti megközelítést. Norvégiában, Stavanger városában, egy komplex területfejlesztési mintaprojekt keretében készült el 1 aktívház. A Jadarhus ISOBO aktívház különleges építőipari és energetikai megoldásokkal rendelkezik: a lakók a világítást vagy a fűtést okostelefonjuk segítségével is vezérelhetik. A VELUX Cégcsoport támogatásával megépült otthonban két évig követik nyomon a lakók tapasztalatait és a ház teljesítményét. 2011 végén fejeződött be a norvégiai Sandved West területfejlesztési projekt, amely három fázisban valósult meg: 12 családi ház, 18 sorház, valamint 36+12 apartman sorház épült fel. A projekt keretében 12 alacsony energia-felhasználású házat is építettek és 1 aktívházat. Az ISOBO aktívház elsődleges célja, hogy többféle, különböző műszaki és energetikai megoldást teszteljen egy ház falain belül. A modell másik funkciója megvizsgálni azt, milyen intézkedések szükségesek a lehető legoptimálisabb beltéri légállapot biztosításához. Az aktívház azzal a feltétellel került értékesítésre, hogy két évig nyomon lehessen követni a lakók tapasztalatait és az épület teljesítményét.

Az aktívház megépítése során a környezetre gyakorolt pozitív hatás is fontos szempont volt. A területfejlesztési projekt több környezetvédelmi intézkedést is magába foglalt, úgymint a megfelelő terület kiválasztása, a hatékony közlekedési útvonalak kialakítása, az építkezés során az energiafelhasználás és az építési hulladék fokozott csökkentése. Tornóczky Mónika elmondta, hogy „A Jadarhus ISOBO aktívház azért kiemelkedő modell, mert a fenntartható építészeti megközelítéseken túl különböző technikai és műszaki megoldásokat is biztosít az energiahatékonyság érdekében. A tetőtéri ablakokon bejutó természetes fény növeli a szoláris hőnyereséget, valamint jelentősen javítja az életminőséget, a komfortérzetet.” A Jadarhus ISOBO aktívház modell 7 lépésben valósítja meg a fenntartható, pozitív energiamérlegű működést.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.