Képzeljük el egy pillanatra, hogy Al Gore sikerrel jár, és az amerikai társadalom leszokott a mohó fosszilis tüzelőanyag használatról, a szén-dioxid kibocsátású autókat elektromos hibridekre, például Toyota Prius-ra cserélte.

Al Gore kontra ritka földfémek

Képzeljük el egy pillanatra, hogy Al Gore sikerrel jár, és az amerikai társadalom leszokott a mohó fosszilis tüzelőanyag használatról, a szén-dioxid kibocsátású autókat elektromos hibridekre, például Toyota Prius-ra cserélte.

Míg a veszélyeztetett pingvinek a sarki jégsapkák újbóli növekedését ünnepelik, az amerikaiak örömmel figyelik kék Wal-Mart mellényeikben az Exxon Mobil vezetőit olasz öltönyeikben feszítve. Eközben talán vethetnének egy nyugtalan pillantást Kínára. Feltételezzük, hogy az Al Gore kívánságait teljesítő dzsinn mindenkinek adott egy Priust Kínában. Akkor miért aggódunk? Azért, mert Kína a világ legnagyobb ritka földfém termelője, melyet a szélturbina generátor gyártásától az elektromos Prius motorokon keresztül mindenhol használnak. Mivel megnőtt az ilyen fémek iránti kereslet, Kína elkezdte korlátozni ezek exportját.

Azoknak, akik nem bámulták a kedvenc periódusos rendszerük poszterét, a ritka földfémek 15 bejegyzést foglalnak el a táblán. Ilyenek például a neodímium, terbium, diszprózium és lantán, amelyet számos módon használnak fel a hibrid akkumulátorok gyártásánál. Az Automotive News jelentése szerint Jack Lifton, független tanácsadó, stratégiai fémszakértő azt állítja, a Prius “a ritka fémek legnagyobb felhasználója a világon.” Ez az autó minden bizonnyal a legnépszerűbb gáz-elektromos hibrid jármű az Egyesült Államokban, a piac 70%-os részesedését birtokolja. Figyelembe véve a Prius és egyéb hibridek, valamint szélturbinák építése iránti igényt, várhatóan az elkövetkező néhány évben komoly hiány következik be a ritka földfémek iránt.

Toyota Prius

Mi a Toyota a teendője? Mindig előre tervezni, új források után kutatni, esetleg Kanadában vagy Vietnámban. Az USA-beli hibrid autógyárak számára 2010-ben újranyitnak egy kaliforniai bányát.
Miközben a Toyota több mint fél millió Priust ad el az Amerikai Egyesült Államokban a következő két évben, lehet, hogy Al Gore dzsinnje tud a ritka földfémek új forrásainak felkutatásán dolgozni, mert az utolsó dolog, amire szüksége van Amerikának az energetikai függetlenség felé vezető úton, az egy újabb úttorlasz.

Ha Al Gore munkásságáról többet szeretnél tudni akkor vegyél részt nyereményjátékunkon és NYERD MEG Al Gore „ Kellemetlen Igazság” című dvd-jét!

Kellemetlen Igazsag

Ajánlott tartalom

Több mint száz diák vett részt a HUMDA miskolci pályaorientációs napján

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályaorientációs napot szervezett középiskolásoknak és egyetemistáknak Miskolcon, ahol többek között a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerrel ismerkedhettek a fiatalok.